/
1,004 Views0

Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου

Το σκόρδο (Allium sativum) έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό φυτό από τους αρχαίους Αιγυπτίους, τους Έλληνες, τους Κινέζους, και αργότερα τους Ιταλούς. Σε κορυφαία αρχαία ιατρικά κείμενα, το σκόρδο συνιστάται για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων και της αρθρίτιδας, εδώ και πολλούς αιώνες. Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως «γιατρικό» ενάντια σε μολύνσεις, ιώσεις και παράσιτα. Οι ευεργετικές του δράσεις υπάρχουν κυρίως όμως όταν το σκόρδο τρώγεται ωμό, αφού το μαγείρεμα αλλοιώνει την ουσία «allicin» η οποία είναι μια θειούχα ένωση (κύριο ενεργό στοιχείο του σκόρδου). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκο, είτε αφυδατωμένο ή ως εκχύλισμα. Το σκόρδο και το εκχύλισμα σκόρδου περιέχει πολλά ευεργετικά βιοδραστικά συστατικά. Στη σύγχρονη εποχή, παρασκευάσματα σκόρδου έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως παράγοντες για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών και άλλων μεταβολικών ασθενειών, της αθηροσκλήρωση, της υπερλιπιδαιμίας, της θρόμβωσης, της υπέρτασης και του διαβήτη.

Σκόρδο και καρδιά

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Παρόλα αυτά, αν και το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο, με υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας το αποφεύγουμε, λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της (οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αλλισίνη). Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.

Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει ουσίες που προστατεύουν κατά της ψηλής χοληστερόλης, της ψηλής πίεσης, μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και έχουν επιπρόσθετα δράσεις εναντίον του καρκίνου.

Το σκόρδο και η υπέρταση

Η βασική δράση του σκόρδου είναι η αντιυπερτασική, που έχει μελετηθεί, αλλά παραμένει ακόμα υπό αμφισβήτηση. Το σκόρδο μπορεί να αποτελεί χρήσιμο συμπλήρωμα της αντιυπερτασικής αγωγής, όπως φάνηκε από μελέτες από ξένα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου, σε συνδυασμό μαζί με τα αντιυπερτασικά φάρμακα, μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα μελέτη από την Αυστραλία έδειξε ότι η συστολική πίεση των εθελοντών που έπαιρναν το εκχύλισμα σκόρδου ήταν χαμηλότερη κατά 10 mmHg (ή 1 βαθμό) από εκείνη όσων πήραν το φάρμακο placebo. Επίσης, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Cardiovascular Disorders, φάνηκε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιυπερτασικά φάρμακα. Τέλος, μετα-ανάλυση που δημοσιέυτηκε μόλις το Μάρτιο του 2015 δείχνει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου είναι ανώτερα από τα φάρμακα τύπου «placebo» στις περισσότερες δοκιμές, όσο αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε υπερτασικούς ασθενείς.

Άλλες ευεργετικές δράσεις του σκόρδου

Η κατανάλωση σκόρδου έχει συνδεθεί επίσης:

1) με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο παχύ έντερο (αν και δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αξιολογεί τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου και την εμφάνιση καρκίνου)

2) με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε λοιμώξεις, ιώσεις, μικρόβια και βακτήρια

3) την προστατευτική «ασπίδα» ενάντια σε αιφνίδια καρδιακά επεισόδια, μέσα από την μείωση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Η αποτελεσματική δόση για το σκόρδο δεν είναι πλήρως.

ΠΗΓΗ:

Wang HP, Yang J, Qin LQ, Yang XJ. Effect of garlic on blood pressure: a meta-analysis. J Clin Hypertens (Greenwich). 2015 Mar;17(3):223-31

Evans JL, Bahng M. et al. NON-PHARMACEUTICAL INTERVENTION OPTIONS FOR TYPE 2 DIABETES: Diets and Dietary Supplements (Botanicals, Antioxidants, and Minerals). Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. 2014 Mar 4.

http://www.kalikardia.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B4%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC/