Καθημερινές συμβουλές για μια γερή καρδιά
Η καλή διατροφή είναι σημαντική για όλα τα μέλη της οικογένειας για να εξασφαλίσει την καλύτερη υγεία της καρδιάς και όχι μόνο. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τις παρακάτω απλές συμβουλές:
Κάνουμε διασκεδαστικό για τα παιδιά το να δοκιμάζουν νέα φρούτα και λαχανικά. Τα αφήνουμε να ξεχωρίσουν ένα νέο φρούτο ή λαχανικό στο μανάβικο ή στη λαϊκή κάθε εβδομάδα και το εντάσσουμε στο διαιτολόγιο.
Επιλέγουμε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, ψωμί σικάλεως, καστανό ρύζι, κινόα, πλιγούρι και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.
Βοηθούμε τα παιδιά να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες από νωρίς στη ζωή τους, που θα φέρουν οφέλη δια βίου. Προσπαθούμε να αποτελούμε υγιεινό πρότυπο, μέσα από μία γευστική αλλά σωστή δίαιτα και συμπεριλαμβάνουμε ολόκληρη την οικογένεια σε αλλαγές του τρόπο ζωής.
Προτιμούμε το κοτόπουλο, το ψάρι, το αβγό, το άπαχο τυρί και τα όσπρια ως καλές επιλογές πρωτεΐνης, περιορίζοντας κόκκινο κρέας και πολύ περισσότερο προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος.
Μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να αφαιρούμε το δέρμα και το ορατό λίπος από τα πουλερικά, ενώ όταν τρώμε κόκκινο κρέας, το περιορίζουμε σε μικρό μέγεθος μερίδας.
Εκπαιδεύουμε όλη την οικογένεια να διαβάζει σωστά τις ετικέτες των τροφίμων, διαλέγοντας υγιεινά τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε αλάτι-νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά.
Όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι αλλά κυρίως όταν τρώμε έξω έχουμε περισσότερο έλεγχο στο μέγεθος των μερίδων, αποφεύγοντας υπερβολικά μεγάλες μερίδες ακόμα και υγιεινών τροφίμων ή «extra-large» μερίδες από έξω.
Απολαμβάνουμε δύο φορές την εβδομάδα ψάρια και κυρίως αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος, είτε ψητά είτε σε σαλάτες.
Επιλέγουμε μια μικρή χούφτα καρύδια ή ξηρούς καρπούς ως ένα υγιεινό σνακ. Προτιμούμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, καρύδια, καρύδια ή Brazilian nuts. Τα προσθέτουμε ακόμα στις σαλάτες ή στα πρωινά μας δημητριακά για περισσότερη ενέργεια. Κάνουμε το ίδιο και με το λιναρόσπορο για να αυξήσουμε τα ω3 στη διατροφή μας.
Μαθαίνουμε από μικρή ηλικία να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (λιγότερο κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα) τα οποία αποτελούν υγιεινές επιλογές, και πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
Χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά ή καρυκεύματα, σε αντικατάσταση του αλατιού κατά το μαγείρεμα. Προσθέτουμε επίσης χυμό φρέσκου λεμονιού ή λάιμ ή ξύδι για να προσθέσουμε γεύση σε μαγειρευτά φαγητά και σαλάτες.
Καλλιεργούμε, αν είναι δυνατό, τα φρούτα και τα λαχανικά στο δικό μας μπαλκόνι, ταράτσα ή κήπο. Ειδικά για τα παιδιά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν κάτι που έχουν τα ίδια φροντίσει και δει να μεγαλώνει. Έτσι θα έχετε τα δικά σας βιολογικά τρόφιμα εύκολα και οικονομικά.
Σχεδιάζουμε υγιεινά γεύματα για την οικογένεια με σωστή κατανομή γευμάτων και γευματιδίων και ισορροπία στις ομάδες τροφίμων, χωρίς να αποκλείουμε ή να υπερκαταναλώνουμε κάποια τρόφιμα.
Ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας και ενημερωνόμαστε για τις θερμίδες της κάθε μερίδας από τη συσκευασία. Επίσης, μαθαίνουμε να ξεχωρίσουμε το «υγιεινό τρόφιμο» όπως π.χ. αρτοσκευάσματα από αλεύρι και δημητριακά ολικής, ελαιόλαδο, από το «διαιτητικό τρόφιμο», αφού πολλές φορές αυτά τα δύο δεν είναι συνώνυμα.
ΠΗΓΗ: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/Daily-Tips-to-Help-Your-Family-Eat-Better_UCM_461172_Article.jsp
http://www.kalikardia.gr/kathimerines-sumboules-gia-geri-kardia/