/
1,014 Views0

Του Χάρη Δημοσθενόπουλου ΜMedSci.SRD .
Βρέθηκε ότι 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις κυρίως μέσω της πρόσληψης των αντιοξειδωτικών φλαβονολών, οι οποίες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

 

Κινέζοι βοτανολόγοι έχουν γνωστοποιήσει αιώνες τώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού, συστήνοντάς το για μια ευρεία ποικιλία παθήσεων, που κυμαίνονται από τον καθαρισμό της φωνής, τη βοήθεια της πέψης, την ανακούφιση από οίδημα, την καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Το τσάι ως μέσο ενυδάτωσης

Η ενυδάτωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ οι ανάγκες μας σε υγρά διαμορφώνονται με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, η συνολική κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, καθώς και οι προσλαμβανόμενες θερμίδες. Ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και οι χυμοί μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους για την ενυδάτωση μας, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, το τσάι είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως η αντιβακτηριακή, η αντιϊκή και η καρδιοπροστατευτική του δράση. Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει την πρόωρη μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 24%.

Υπάρχουν διάφορα είδη τσαγιού με τις διαφορές να σχετίζονται κυρίως με την επεξεργασία. Το πράσινο είναι αυτό που δεν έχει υποστεί ζύμωση και έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες (φλαβονοειδή) με ισχυρότατη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση. Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος αλλά και την ικανότητα των αρτηριών να χαλαρώνουν. Την ίδια στιγμή έχει επισημανθεί η θετική επίδραση του μαύρου τσαγιού στην πρόληψη ενάντια στη στεφανιαία νόσο, στον καρκίνου του παχέος εντέρου και επιδράσεις στη γενικότερη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.

Η καρδιοπροστατευτική δράση του τσαγιού

Η κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Όπως έχει φανεί από δημοσιευμένες μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν 3 κούπες τσαγιού καθημερινά, διατρέχουν έως και 71% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η θετική αυτή επίδραση του τσαγιού σχετίζεται με τη δράση των φλαβονοειδών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και καταστέλλουν τη φλεγμονώδη διαδικασία που σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο. Ένα φλιτζάνι τσάι παρέχει στον οργανισμό μας γύρω στα 200mg φλαβονοειδών, πολλά από τα οποία απελευθερώνονται στο ποτό μέσα στο πρώτο λεπτό μετά την παρασκευή του. Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών ημερησίως για 2 εβδομάδες αυξάνει τη συγκέντρωση φλαβονοειδών στο αίμα κατά 25% και, ευτυχώς, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του δεν επηρεάζονται από την προσθήκη γάλακτος.

Στοιχεία από μια μελέτη από την Ολλανδία έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έναντι εκείνων που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες. Στη μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Βiology» και στην οποία μελετήθηκαν 40.000 άτομα, για 13 χρόνια, τα άτομα εκείνα που κατανάλωναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα μείωναν την πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου στο 1/3, ενώ η ευεργετική επίδραση του τσαγιού (και του καφέ) παύει να υφίσταται, όταν η κατανάλωσή τους είναι μεγαλύτερη.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες μακροπρόθεσμες μελέτες που εξετάζουν το ρόλο της κατανάλωσης πράσινου ή μαύρου τσαγιού, στην πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Τα περιορισμένη στοιχεία δείχνουν βέβαια ότι το τσάι έχει θετικές επιδράσεις για τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά λόγω του μικρού αριθμού των δοκιμών, τα αποτελέσματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με κάποια επιφύλαξη και απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές υψηλής ποιότητας με πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για να επιβεβαιώσουν αυτό το ρόλο του.

Αυτό που είναι αποδειγμένο όμως είναι πως η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών τσαγιού  την ημέρα (κυρίως του πράσινου) ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, όταν βέβαια ακολουθούμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Βιβλιογραφία

Hartley L, Flowers N, Holmes J, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K.Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jun 18; 6. Nagao T, Hase T, Tokimitsu I. A green tea extract high in catechins reduces body fat andcardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 2007 Jun; 15(6):1473-83. Pang J, Zhang Z, Zheng T, Yang YJ, Li N, Bai M, Peng Y, Zhang J, Li Q, Zhang B. Association of green tea consumption with risk of coronary heart disease in Chinese population. Int J Cardiol. 2015 Jan 20;179:275-8.

ΠΗΓΗ: http://www.kalikardia.gr/i-kardioprosteteutiki-drasi-tou-tsagiou/