/
1,028 Views0

Η υπέρταση σε αριθμούς


Κάποια από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα, για την κατάσταση παγκοσμίως ήταν:
·         970.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υπέρταση
·         4.000.000 από αυτούς θα πεθάνουν λόγω της πάθησής τους
·         Μέχρι το 2025 αναμένεται ότι ο αριθμός των υπερτασικών θα πλησιάσει τους 1.560.000.000.
·         50% των ατόμων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν
·         μόνο το 50% όσων έχουν γνώση της κατάστασής τους λαμβάνουν την ανάλογη θεραπεία
·         μόνο το 50% εξ’ αυτών επιτυγχάνει τους επιθυμητούς στόχους για συστολική και διαστολική πίεση.
Όσο αφορά την Ελλάδα τώρα:
Από στοιχεία της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη που έχει γίνει στην Ελλάδα, έχουμε στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η υπέρταση αποτελεί και στη χώρα μας ένα σημαντικό και ύπουλο παράγοντα κινδύνου. Έτσι στη χώρα μας:
·         38% των Ελλήνων και το 24% των Ελληνίδων πάσχουν από υπέρταση, και άρα μιλούμε για ένα αριθμό που εγγίζειι περίπου τα 2,8 εκατομμύρια Έλληνες.
·         Ο αριθμός αυτός είναι ολοένα και αυξανόμενος, αφού όπως δείχνουν οι αριθμοί και τα στοιχεία κάθε χρόνο εμφανίζονται 15.000 «νέοι» υπερτασικοί στη χώρα μας.
Ο ρόλος της διατροφής

Τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της Υπέρτασης η διατροφή μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα. Ο τρόπος ζωής και η διατροφική μας συμπεριφορά, αλλά και πιο ειδικά κάποια μεμονωμένα ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν και ίσως και να βελτιώσουν την αρτηριακή μας πίεση.
Μορφές δίαιτας όπως είναι βέβαια η Μεσογειακή Δίαιτα, αλλά και η δίαιτα DASHDiet σχετίζονται έντονα με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης.

Σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή μας πίεση, είναι:
1)                  το σωματικό βάρος, τόσο η αύξηση του όσο και η μείωση του. Αρκεί μία σχετικά μέτρια απώλεια βάρους 5 κιλών για να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,4mmHg και 3,6mmHg αντίστοιχα.
2)                 η αύξηση της πρόσληψης καλίου από φρούτα κυρίως και λαχανικά, σε ποσότητα που να φτάνει τα 3,5-4,6 γρ καλίου ημερησίως
3)                 η μείωση της πρόσληψης νατρίου από αλάτι και τρόφιμα που περιέχουν αλάτι (υπενθυμίζουμε ότι οι συστάσεις για έναν μέσο άνθρωπο είναι η κατανάλωση 2,3γρ νατρίου).
4)                 η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών
5)                 η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων
6)           η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας