/
646 Views0
Ανοσοθρομβοπενία Καρδιαγγειακά

Τροφές για κατανάλωση

Σε γενικές γραμμές, οι καλύτερες τροφές για ITP είναι αυτές που θεωρούνται «ολόκληρες» και πυκνές σε θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό σας ενέργεια και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Μια ιδανική δίαιτα για ITP θα πρέπει να αποτελείται από τροφές όπως:

  • ολόκληρα φρούτα
  • λαχανικά (ειδικά φυλλώδη πράσινα)
  • πουλερικά χωρίς δέρμα, όπως στήθος κοτόπουλου και αλεσμένη γαλοπούλα
  • λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός
  • υγιεινά λίπη, συμπεριλαμβανομένου του αβοκάντο και του ελαιόλαδου
  • λιναρόσπορος
  • ξηρούς καρπούς και βούτυρο ξηρών καρπών
  • ολικής αλέσεως
  • αυγά
  • γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (με μέτρο)

Σίδηρος: Τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια και τα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αναιμίας και να προωθήσουν την υγιή παραγωγή αιμοπεταλίων. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, φακές, σπόρους κολοκύθας, μπανάνες και γκουάβα αλλά πρέπει να συνδυάζονται με πηγές βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Βοηθά στην τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, και τα μούρα.

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων του αίματος μας. Έτσι, το να έχετε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β12 όπως αυγά, συκώτι, θαλασσινά κ.λπ. θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας.

Η τήρηση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών, μετάλλων και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την παραγωγή αιμοπεταλίων.

Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που βοηθούν στην κάλυψη αυτών των αναγκών (κατηγοριοποιημένα ανά θρεπτικά συστατικά):

Φολικό οξύ: Σπανάκι, μαυρομάτικα μπιζέλια, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι romaine, αβοκάντο, μπρόκολο, χόρτα μουστάρδας, αρακάς, φασόλια, φύτρο σιταριού

Βιταμίνη Β12: Μύδια, ερυθρός τόνος, μπλε τόνος, ενισχυμένη διατροφική μαγιά, σολομός Ατλαντικού, άπαχος κιμάς, αυγό, γαλοπούλα, tempeh

Σίδηρος: Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με σίδηρο, στρείδια, λευκά φασόλια, φακές, σπανάκι, τόφου, φασόλια, σαρδέλες, ρεβίθια, ψητή πατάτα, κάσιους

Βιταμίνη C: Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, λάχανο, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα, σπανάκι, αρακάς, μάνγκο

Βιταμίνη D: Πέστροφα ουράνιου τόξου, σολομός ουράνιου τόξου, μανιτάρια εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, εμπλουτισμένο μη γαλακτοκομικό γάλα, ενισχυμένα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά, σαρδέλες, αυγό, ελαφρύς τόνος, μανιτάρια πορταμπέλα, στήθος κοτόπουλου

Βιταμίνη Κ: Ζυμωμένο τόφου ή νάτο, λαχανικά, λαχανικά γογγύλι, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, σόγια, χυμός καρότου, edamame, κολοκύθα, χυμός ροδιού, μπάμιες, κουκουνάρι, μαρούλι iceberg, στήθος κοτόπουλου, κάσιους, καρότα, ελαιόλαδο, ξερά σύκα, συκώτι κοτόπουλου, βραστό αυγό

Χλωροφύλλη: σπανάκι, λαχανικά, χόρτα μουστάρδας, μαϊντανός, μπρόκολο, πράσινο λάχανο, σπαράγγια, (φύκια, χλωρέλα, σπιρουλίνα και φύκια)

Υπάρχουν τροφές προς αποφυγή;

Αν και δεν υπάρχουν τρόφιμα που να είναι επί του παρόντος «εκτός ορίων» για άτομα που ζουν με ITP, η εστίαση σε μια δίαιτα που προάγει τη βέλτιστη υγεία μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα τρόφιμα πρέπει να περιορίζονται.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε υπόψη τυχόν άλλες καταστάσεις υγείας ή αλλεργίες που μπορεί να έχετε. Συζητήστε με τον χρόνο της υγειονομικής σας περίθαλψης σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε με βάση τη διάγνωση ITP σας και οποιεσδήποτε άλλες υποκείμενες καταστάσεις υγείας.

Συνιστάται να τρώτε πολύ λίγα ή καθόλου υδρογονωμένα, μερικώς υδρογονωμένα ή trans-λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Προσπαθήστε επίσης να μειώσετε την ποσότητα του τηγανητού φαγητού που μπορεί να προσθέσει στο φορτίο των ελεύθερων ριζών.

Ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα fast food
  • τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως καραμέλες και αναψυκτικά
  • επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον και αλλαντικά
  • τηγανητά όπως πατάτες και τηγανητό κοτόπουλο-nuggets/burgers

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή αιμοπεταλίων. Εάν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή διαταραχή των αιμοπεταλίων, είναι καλύτερο να αποφύγετε τις ακόλουθες τροφές:

  1. Αλκοόλ: Το κρασί, η μπύρα και το αλκοόλ μπορούν όλα να καταστείλουν τον μυελό των οστών, ειδικά όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
  2. Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI): Πρόκειται για τρόφιμα που παρασκευάζονται με επεξεργασμένα δημητριακά ή απλούς υδατάνθρακες που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
  3. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά: Η κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα βατόμουρα, το ακτινίδιο, το γκρέιπφρουτ, τα σταφύλια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ, μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος.
  4. Κορεσμένα λιπαρά: Αυτά είναι λίπη στο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τη φλεγμονή και παρεμβαίνουν στην παραγωγή αιμοπεταλίων.
  5. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι) μπορούν να προάγουν την ανώμαλη συσσώρευση αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβων αίματος.
  6. Τεχνητά γλυκαντικά: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων.

Ποιες τροφές προκαλούν πτώση των αιμοπεταλίων;

Η μαύρη σοκολάτα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη/ζάχαρα, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα ωμέγα-3 PUFA, το κρεμμύδι, ο χυμός σταφυλιού, η ντομάτα και το κρασί μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Το χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στην παθογένεση της ITP. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D προκάλεσε σημαντική βελτίωση στον αριθμό των αιμοπεταλίων. Συνιστούμε τη λήψη D για περιπτώσεις ITP κατά τη διάγνωση. Η συμπλήρωση VD είναι απαραίτητη για περιπτώσεις ανεπαρκείας.

Τι γίνεται με τις τροφές που αραιώνουν το αίμα;

Υπάρχει μια ποικιλία τροφών και ποτών που μπορεί να αλλάξουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων σας και θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την πήξη του αίματός σας.

Αλλά εάν έχετε αρκετά υψηλό αριθμό αιμοπεταλίων και λίγα συμπτώματα, είναι πιθανό ότι καμία από αυτές τις επιλογές δεν θα προκαλέσει προβλήματα εκτός εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα και ποτά περιλαμβάνουν:

  • ασπαρτάμη
  • καφές
  • αλκοόλ
  • gingko biloba
  • σκόρδο

Αν και είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει ως φυσικό αραιωτικό του αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να το περιορίσετε επειδή μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα του ITP, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας, της κόπωσης και της κατάθλιψης.

Παρόλο που ένα περιστασιακό ποτήρι κρασί μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά την κατάστασή σας, εάν ζείτε με ITP, είναι πιθανώς καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Συμπληρώματα προς αποφυγή

Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν την πήξη του αίματος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με θρομβοπενία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Echinacea
  • Τζίνγκο
  • Τζίνσενγκ
  • Τζίντζερ
  • Βαλσαμόχορτο
  • Βαλεριάνα