Του Χάρη Δημοσθενόπουλου
Έχετε αναρωτηθεί πόσα οφέλη μπορεί να έχει η ένταξη των φρούτων; Ποιος ο ρόλος των φρούτων στη διατροφή του διαβητικού;
Σε άτομα με διαβήτη, οι γενικές οδηγίες περιλαμβάνουν αυξημένη κατανάλωση φρούτων προσδίδοντας πολλά οφέλη. Παρόλα αυτά η προετοιμασία και η κατανάλωση αυτών μπορεί να επηρεάσουν την αύξηση των σακχάρων. Για παράδειγμα η κατανάλωση κονσερβοποιημένων ή σε μορφή μαρμελάδας όπως και σε μορφή smoothie ή χυμού, μπορεί να αυξήσουν τα σάκχαρα του αίματος πιο γρήγορα από ότι ένα φρέσκο φρούτο, λόγω της μείωσης ή της απομάκρυνσης των φυτικών ινών.
Γλυκαιμικός δείκτης και το Γλυκαιμικό Φορτίο: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται.
Σε ένα άτομο με διαβήτη, υπάρχουν τρόφιμα ίδιας ομάδας, όπου η κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό. Αυτό ισχύει και με τα ισοδύναμα των φρούτων. Η αξιολόγηση των τροφίμων αυτών γίνεται με την μέτρηση του Γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) του τροφίμου. Όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης αυτός τόσο πιο γρήγορα γίνεται η απορρόφηση των τροφίμων από τον οργανισμό και άρα η αύξηση σακχάρων του αίματος. Ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να πάρει τιμές από το 1 έως το 100. Καλό να αναφερθεί επίσης ότι ο ΓΔ των τροφίμων μπορεί να αλλάξει ανάλογα και με τον τρόπο παρασκευής του τροφίμου. Για παράδειγμα όσο περισσότερη ώρα βράζει ένα τρόφιμο ή όσο πιο ώριμο είναι τόσο αυξάνει ο γλυκαιμικός του δείκτης. Ένας πιο ακριβής τρόπος για την αξιολόγηση της επιρροής των τροφίμων στα σάκχαρα του αίματος είναι το Γλυκαιμικό Φορτίο (ΓΦ). Το γλυκαιμικό φορτίο ορίζεται ως τον ΓΔ σε συνδυασμό με τα γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα.
ΧΑΜΗΛΟΥ ΓΔ
(ΓΔ <55 , ΓΦ<10) |
ΜΕΤΡΙΟΥ ΓΔ
(ΓΔ: 56-69, ΓΦ<10) |
ΥΨΗΛΟΥ ΓΔ
(ΓΔ>70) |
Μήλο | Πεπόνι | Πολύ ώριμα φρούτα (ΓΦ>20) |
Αβοκάντο | Σύκο | Καρπούζι (ΓΦ<10) |
Μπανάνα | Παπάγια | |
Μούρα | Ανανάς | |
Κεράσια | ||
Γκρέιπφρουτ | ||
Σταφύλια | ||
Ακτινίδιο | ||
Νεκταρίνι | ||
Πορτοκάλι | ||
Ροδάκινο | ||
Αχλάδι | ||
Δαμάσκηνο | ||
Φράουλα |
Τα φρούτα χαμηλού ΓΔ μπορούν να καταναλωθούν σε καθημερινή βάση ενώ δεν απαγορεύεται και η κατανάλωση φρούτων υψηλών σε ΓΔ, αλλά πιο σπάνια στο διαιτολόγιο. Καλό είναι να αναφερθεί πως η κατανάλωση φρούτων σε συνδυασμό με τρόφιμα αυξημένου λίπους και φυτικών ινών όπως είναι οι ξηροί καρποί μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση και άρα την αύξηση σακχάρων στο αίμα.
Οφέλη φρούτων για το διαβήτη
Τα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, και ειδικότερα τα φρούτα με φλούδα. Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση του Διαβήτη και συγκεκριμένα η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών αυξάνουν το χρόνο απορρόφησης των τροφών. Οι φυτικές ίνες καθώς και το νερό που περιέχουν τα φρούτα είναι αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε κορεσμό κατά την κατανάλωση τους. Άτομα με διαβήτη καλό είναι να ακολουθούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο που αποδίδει επαρκή ενέργεια και βοηθά στην διατήρηση ενός υγιούς Σωματικού Βάρους. Τα φρούτα μπορούν να ικανοποιήσουν την αναζήτηση για γλυκό αντικαθιστώντας έτσι τα γλυκά, τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξία. Τα περισσότερα φρούτα είναι υψηλά σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες καθώς είναι και χαμηλά σε λίπος και νάτριο. Για παράδειγμα η μπανάνα περιέχει Κάλιο και Τρυπτοφάνη, ένα πολύ σημαντικό αμινοξύ ενώ τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ είναι υψηλά σε βιταμίνες A και C, πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά. Έτσι τα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για ένα υγιές διατροφικό πλάνο.
Σε τι ποσότητα πρέπει να καταναλώνονται;
Όπως στον γενικό πληθυσμό έτσι και στο διαβήτη η σύσταση για παιδιά και ενήλικες είναι οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα αποτελείται από:
- ένα μέτριου μεγέθους φρούτου
- ένα φλιτζάνι για τα μικρότερα φρούτα όπως κεράσια ή μούρα
- μισό φλιτζάνι από μεταποιημένα προϊόντα φρούτων όπως χυμοί , πουρές φρούτων
- δύο κουταλιές της σούπας αποξηραμένων φρούτων όπως σταφίδες, cranberries
Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στην κατανάλωση των φρούτων ώστε να εισέρχονται στον οργανισμό ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων και να προτιμούμε τα ολόκληρα φρούτα από τους χυμούς τους.
Από το περιοδικό ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ