/
1,606 Views0
 
Η συνήθεια της περιοδικής νηστείας συνδέεται άμεσα με μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας αρτηριακής νόσου (coronary artery disease – CAD) και διαβήτη, σύμφωνα με διαπιστώσεις επιστημόνων σε μελέτη που έγινε στη Γιούτα των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκαν στην έκδοση του περιοδικού American Journal of Cardiology. O πληθυσμός της πολιτείας Γιούτα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο στις ΗΠΑ, διαπίστωση η οποία πιθανώς οφείλεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων της, που είναι σε μεγάλο αριθμό μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης «Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων Προσφάτων Ημερών» (Latter-day Saints, LDS), ανέφερε στο Reuters Health ο επικεφαλής ερευνητής δρ Benjamin D. Horne.
Μια λεπτομέρεια που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζουν και χαμηλή συχνότητα καπνίσματος. Να είναι, άραγε, μόνο αυτή η εξήγηση; «Παρ’ ότι και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ο πληθυσμός μείωσε το κάπνισμα, η Γιούτα διατήρησε τη θέση της, εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη συχνότητα θανάτων από καρδιακή νόσο», επισήμανε ο δρ Horne. «Κανονικά θα έπρεπε να είχε υπάρξει κάποια σύγκλιση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, όμως δεν παρατηρήσαμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο ίδιος. Για να διερευνηθεί το παράδοξο ο δρ Horne και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο στο Murray συνέκριναν την εκδήλωση στεφανιαίας αρτηριακής νόσου μεταξύ 4.624 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε στεφανιαία αγγειογραφία το διάστημα μεταξύ 1993 και 2002. Από αυτούς, περίπου το 70% ήταν μέλη της LDS (Latter-day Saints). Οι διαπιστώσεις επιβεβαίωσαν ότι η επικράτηση της νόσου ήταν χαμηλότερη (61%-77%) μεταξύ των μελών της LDS, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Το ποσοστό πιθανότητας εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, μετά τη συσχέτιση με τον παράγοντα καπνίσματος και άλλων παραγόντων κινδύνου, ήταν 0,81. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε μια δεύτερη σειρά 448 ασθενών μεταξύ των ετών 2004 και 2006, για να προσδιορίσει ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής ήταν «καρδιοπροστατευτικοί». Η συνήθεια της περιοδικής νηστείας, που «διδάσκεται» στα μέλη της LDS από την αρχή της νεότητάς τους, συσχετίστηκε ευθέως με τον χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριακής νόσου (προσαρμοσμένο ποσοστό πιθανοτήτων 0,46).
Δείκτης καλών συμπεριφορών
Η νηστεία αντιπροσωπεύει «έναν καλό δείκτη κι άλλων συμπεριφορών που οδηγούν σε χαμηλό κίνδυνο, αλλά εμείς προσαρμόσαμε στατιστικά στη δημογραφική ανάλυσή μας κι άλλους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά ακόμη και συμπεριφορικούς παράγοντες – κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τσαγιού, καφέ, της κοινωνικής υποστήριξης, του επιπέδου φυσικής δρατηριότητας και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Και η επίδραση της νηστείας όσον αφορά τον κίνδυνο δεν περιορίστηκε από κανέναν από αυτούς τους παράγοντες ώστε να αμφιβάλλουμε για την εξήγηση των ευρημάτων μας», επισήμανε ο δρ Horne.
Η περιοδική νηστεία σε βάση ρουτίνας συσχετίστηκε επίσης με χαμηλή εκδήλωση διαβήτη, ανακοίνωσαν οι συγγραφείς. Αντιθέτως, δεν επηρέασε σημαντικά τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ή την υπέρταση. Αυτό γιατί «τα περισσότερα άτομα νηστεύουν περίπου τρεις ημέρες κάθε φορά. Ετσι, η νηστεία αρχικά επηρεάζει τη συγκεκριμένη περίοδο τη σχέση γλυκόζης / ινσουλίνης και όχι την παχυσαρκία». Και ο δρ Horne κατέληξε: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αποδεικνύουν την ιδιαίτερα θετική επίδραση της νηστείας στην υγεία κι αυτό αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ