/
1,768 Views0
Για τους ανθρώπους που έχουν εμφανίσει διαβήτη τύπου 2, μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι σημαντικά καλύτερη από διατροφή υψηλή σε ίνες, για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων γλυκόζης, αναφέρουν ερευνητές.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά το πόσο γρήγορα μια τροφή προκαλεί την άνοδο του σακχάρου. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί και οι πατάτες, ωθούν σε γρήγορη αύξηση του σακχάρου, ενώ τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα γιαούρτια, οι φακές και προϊόντα ολικής αλέσεως προκαλούν περισσότερο σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 210 ανθρώπους με διαβήτη 2, που ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή. Ακολούθησαν είτε διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είτε υψηλή σε ίνες, για έξη μήνες.
Οι ερευνητές μέτρησαν την αλλαγή στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στο αίμα, (A1C), που αντιπροσωπεύει τα επίπεδα γλυκόζης μακροπρόθεσμα.
Η A1C μειώθηκε 0.50 % στην ομάδα αυτών που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη σε σύγκριση με μόνο 0,18% στη δεύτερη ομάδα, σημειώνει ο Dr. DavidJenkins, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Επιπλέον, τα επίπεδα HDL χοληστερόλης (‘καλής’), αυξήθηκαν με το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά υποχώρησαν με τη διατροφή που ήταν υψηλή σε ίνες.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να είναι ενδεχομένως χρήσιμη σαν μέρος της στρατηγικής βελτίωσης του ελέγχου της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη 2, που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’.
Πηγές: ‘Journal of the American Medical Association’- ΙΑΤΡΟΝΕΤ.