/
3,452 Views0

Στις 14 Νοεμβρίου είναι η παγκόμια ημέρα Διαβήτη. Ο ρόλος της διατροφής για τα άτομα με διαβήτη είναι καθοριστικός και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και στην πρόληψη των μακροχρόνιων επιπλοκών του διαβήτη που συσχετίζονται και με τοκαρδιαγγειακό και την υγεία της καρδιάς. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια στις βασικές αρχές της δίαιτας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, η διαμόρφωση μιας σωστής διαιτολογικής συνείδησης και η αποφυγή λανθασμένων πρακτικών και επιλογών, μαζί με τη τακτική και συστηματική άσκηση, τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και τον τακτικό αυτοέλεγχο αποτελούν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα εξασφαλίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η διαιτητική θεραπεία του διαβήτη, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης στο διαβήτη, λόγω της άμεσης σχέσης που υπάρχει μεταξύ της συνολικής δίαιτας και της θεραπευτικής διαχείρισης της νόσου. Τις τελευταίες δεκαετίες οι συστάσεις για τη δίαιτα στο ΣΔ τροποποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνοντας πλέον ένα πιο «ελεύθερο» διαιτολόγιο, με σαφείς κανόνες και οδηγίες, αλλά ταυτόχρονα με λιγότερες απαγορεύσεις και με περισσότερες επιλογές.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η δίαιτα του Διαβήτη

Μια συνολική διατροφή, βασισμένη σε σωστές πρώτες ύλες, στους καλούς συνδυασμούς τροφίμων και σε ένα σωστό πλάνο γευμάτων (παρουσία πρωινού, τακτική πρόσληψη γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ), στο σύνολο της, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, στην αποφυγή των συχνών υπογλυκαιμικών επεισοδίων, στην πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών, στη συνολικά καλή κατάσταση θρέψης, και στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς των ατόμων με διαβήτη.

Διαβήτης και Διατροφικά Πρότυπα

Μια ποικιλία διατροφικών προτύπων (συνδυασμών των διαφορετικών τροφίμων ή ομάδων τροφίμων όπως είναι το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η δίαιτα DASH) είναι αποδεκτά για τη διαχείριση του διαβήτη και επιλέγεται κάθε φορά αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο κάθε άτομο.

Στοιχεία όπως οι προσωπικές προτιμήσεις (π.χ. με βάση την παράδοση, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις για την υγεία, την οικονομική κατάσταση) και οι μεταβολικοί στόχοι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν γίνεται σύσταση για ένα πρότυπο διατροφής σε σχέση με ένα άλλο. Τα διαιτητικά πρότυπα διατροφής (dietary patterns), που ονομάζονται επίσης διατροφικά πρότυπα ή μοντέλα (food/eating patterns ή models), είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συνδυασμούς διαφορετικών τροφίμων ή ομάδων τροφίμων που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής και της προαγωγής υγείας και της πρόληψης ασθενειών. Τα άτομα με διαβήτη καταναλώνουν συνδυασμούς τροφίμων, όχι μόνο θρεπτικά συστατικά, και έτσι είναι σημαντικό να μελετηθεί η σχέση της διατροφής και της νόσου.

Βασικοί διαιτητικοί στόχοι

  • Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε επίπεδα τέτοια ώστε ο ΔΜΣ να είναι μικρότερος από 25 kg/m2 ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά γίνεται στην ιδανική κλίμακα.
  • Η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και η αποφυγή του κινδύνου των συχνών υπογλυκαιμικών επεισοδίων.
  • Η πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών, που συσχετίζονται με το διαβήτη και την παχυσαρκία και αφορούν ζωτικά όργανα όπως καρδιά, νεφρά, μάτια, πόδια.
  • Η υψηλή πρόσληψη τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε ίνες όπως είανι τα δημητριακά ολικής, τα λαχανικά, τα όσπρια και ολόκληρα τα φρούτα(όχι πολύ ώριμα).
  • Η μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο μέσω της μείωσης λιπιδίων στο αίμα, της διατήρησης ενός καλού λιπιδαιμικού προφίλ και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Για αυτό το συνολικό λίπος πρέπει να καλύπτει το 25-35% της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης ενώ η πρόσληψη κορεσμένου λίπους θα πρέπει να είναι μικρότερη του 7% και η πρόσληψη των τρανς (trans) λιπαρών πρέπει να είναι η χαμηλότερη δυνατή. Άρα, στη δίαιτα του διαβήτη η βασική πηγή λίπους πρέπει να είναι πάντα τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως από το ελαιόλαδο. 

Βιβλιογραφία:

  1. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes. Diabetes Care 2014; 37:Supp S14-S80
  2. Anderson DR, Christison-Legay J, Proctor-Gray E. Self-Management goal setting in a community health center: the impact of goal attainment on diabetes outcomes. Diabetes Spectrum 2010;23: 97–106.
  3. Bantle JP, Wylie-Rosett J, Albright AL, et al.; American Diabetes Association. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2008;31(Suppl. 1):S61–S78.
  4. Canadian Diabetes Association Clinical Practice Guidelines Expert Committee, Canadian Diabetes Association 2003 clinical practice guidelines for the prevention and management of diabetes in Canada. Can J Diabetes 27: (Suppl 2): S1-S152, 2003.
  5. Dunn FL. Management of dyslipidemia in people with type 2 diabetes mellitus. Rev Endocr Metab Disord 2010, 11:41-51.
  6. Fabricatore ANWadden TAEbbeling CBThomas JGStallings VASchwartz S. Targeting dietary fat or glycemic load in the treatment of obesity and type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Diabetes Res Clin Pract. 2011, 92(1):37-45.

www.kalikardia.gr

http://www.kalikardia.gr/i-diatrofi-tou-diabiti-aspida-gia-tin-kardia/