/
199 Views0
Τεχνολογία και διαβήτης 2

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων διαβήτη παγκοσμίως, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η βελτιωμένη διαχείριση της γλυκόζης μειώνει τον κίνδυνο αγγειακών επιπλοκών και θνησιμότητας. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού με διαβήτη τύπου 2 έχει επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εντός των συνιστώμενων θεραπευτικών στόχων. Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογίες διαβήτη έχουν φέρει επανάσταση στη φροντίδα των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και γίνεται όλο και πιο προφανές ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτές τις εξελίξεις.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη ανασκόπηση, περιγράφησαν οι τρέχουσες γνώσεις σχετικά με το ρόλο των τεχνολογιών για άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 και τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση τους στην κλινική πρακτική. Βασικός ερευνητής στην ανασκόπιση αυτή ήταν ο Αλέξανδρος Λιαράκος από το Τμήμα Diabetes and Endocrinology, University Hospitals στο Derby και την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Medicine and Health Sciences, του Πανεπιστημίου του Nottingham.

Η ανασκόπιση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης παρέχουν γλυκαιμικά οφέλη για άτομα με διαβήτη τύπου 2, είτε υποβάλλονται σε θεραπεία με ινσουλίνη είτε με μη ινσουλινοθεραπεία. Φυσικά, όσο και αν προχωράνε οι τεχνολογίες, απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για την αξιολόγηση του ρόλου αυτών των συστημάτων σε άτομα με προδιαβήτη.

Η χρήση αντλιών ινσουλίνης φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ειδικά σε άτομα με HbA σημαντικά πάνω από τον στόχο. Τα αρχικά αποτελέσματα από μελέτες που διερευνούν την επίδραση των συστημάτων κλειστού κυκλώματος στον διαβήτη τύπου 2 είναι ελπιδοφόρα. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις για την επίτευξη γλυκαιμικών στόχων. Οι πρόοδοι στις τεχνολογίες του διαβήτη έχουν προσφέρει σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να διευκολύνουν την αυτοδιαχείριση σε αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου, ειδικά εκείνων που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη με τιμές HbA1c πάνω από τον στόχο. Περαιτέρω έρευνα θα δείξει την καλύτερη θέση στις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας νεότερων τεχνολογιών, όπως οι θεραπείες κλειστού κυκλώματος, οι οποίες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε αυτό το αρχικό στάδιο.

ΠΗΓΗ: Liarakos AL, Lim JZM, Leelarathna L, Wilmot EG. The use of technology in type 2 diabetes and prediabetes: a narrative review. Diabetologia. 2024 Jun 29. doi: 10.1007/s00125-024-06203-7.