/
7,157 Views0

 

Η υψηλότερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης βρέθηκε να σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, ενώ υψηλότερη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών σχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια τροφίμων που είχαν συμπληρώσει περισσότερες από 15000 γυναίκες πριν από την κύησή τους. Η μεγαλύτερη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης σε σύγκριση με τη μικρότερη κατανάλωση συνοδευόταν από 1.49 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικής

πρωτεΐνης συνοδευόταν από 0.69 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η κατανάλωση ιδίως κόκκινου κρέατος εμφανίστηκε πιο επιζήμια. Η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με τη μικρότερη κατανάλωση συνοδευόταν από 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη κατανάλωση ξηρών καρπών σε σύγκριση με τη μικρότερη κατανάλωση συνοδευόταν από χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η αντικατάσταση  5% της προσλαμβανόμενης ενέργειας από ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές πρωτεΐνες σχετίστηκε με 51% χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη κύησης. Η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μια πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και συγκεκριμένα με 29% χαμηλότερο κίνδυνο για τα πουλερικά, 33% χαμηλότερο κίνδυνο για τα ψάρια, 51% για τους ξηρούς καρπούς και 33% για τα όσπρια.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών από φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.

 

Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Diabetes Care.

 

Prepregnancy Dietary Protein Intake, Major Dietary Protein Sources, and the Risk of Gestational Diabetes Mellitus: A prospective cohort study.

Bao W, Bowers K, Tobias DK, Hu FB, Zhang C.

Diabetes Care. 2013 Feb 12. [Epub ahead of print]