/
2,121 Views0

Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (T2DM) είναι μια αυξανόμενη επιδημία, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία που προκαλεί ανησυχία και επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μία χρόνια ασθένεια του μεταβολισμού που αυξάνει τον κίνδυνο άλλων καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νευρική βλάβη, νεφρική βλάβη, ακόμα και σε τύφλωση και ακρωτηριασμό. Για την πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη όμως ισχύει ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα και οι σοβαρές επιπλοκές μπορούν να προληφθούν ή να μειωθούν μέσω απλών διαιτητικών τροποποιήσεων και μέσω της σωστής διατροφής.

Ως εκ τούτου, ο προσδιορισμός σχετικά φθηνών και εύκολα εφαρμόσιμων διαιτητικών τροποποιήσεων για την πρόληψη και τη διαχείριση ειδικά των ατόμων με ΣΔτ2 έχει μεγάλη αξία για τη διατήρηση της καλής υγείας αλλά και της σωστής υγειονομικής περίθαλψης τους.

Πρωτεΐνες γάλακτος

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος (η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος-whey) βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και μπορούν να καταναλωθούν ως συμπληρώματα σε απλή ή συμπυκνωμένη μορφή. Όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες παρέχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία από ό, τι όταν οι ίδιες πρωτεΐνες καταναλώνονται ως συστατικά των πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών φαίνεται ότι έχουν μια άμεσα ευεργετική επίδραση στην υπέρταση, τη δυσλιπιδαιμία και την υπεργλυκαιμία ενώ είναι αποδεδειγμένη και η ευεργετική των γαλακτοκομικών (λόγω των προβιοτικών) στην καρδιαγγειακή υγεία.

Γαλακτοκομικά προϊόντα και διαβήτης

Γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη έχουν συστηματικά συσχετιστεί σε επιδημιολογικές μελέτες με ευεργετική δράση στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ΣΔτ2. Κλινικά αποτελέσματα από μελέτη που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα, αλλά και από προηγούμενες, και αφορούσαν τόσο τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όσο και τις πρωτεΐνες γάλακτος (δηλαδή, την καζεΐνη και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος), έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα για τη σχέση τους με τη βελτίωση της έκκρισης ινσουλίνης σε άτομα με ΣΔτ2. Επίσης, πολλά επιστημονικά στοιχεία δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης του ασβεστίου και της βιταμίνης D και της πρόσληψης γαλακτοκομικών και την ανάπτυξη του συνδρόμου αντίστασης στην ινσουλίνη (IRS) και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (T2DM).

Η συνεπής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε πρωτεΐνες, γαλακτοκομικών τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι, κεφίρ) ή συμπληρωμάτων με πρωτεΐνες από γαλακτοκομικά προϊόντα έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου των ατόμων με ΣΔτ2, πάντα βέβαια σε απόλυτα εξατομικευμένες δόσεις.

Ο ΣΔτ2 είναι μια ετερογενής νόσος, με διαφορετική παθοφυσιολογία για κάθε άτομο και για αυτό κάθε τρόφιμο, συμπλήρωμα ή διατροφοφάρμακο μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Για παράδειγμα, η τακτική αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης, μέσω της κατανάλωσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος αντενδείκνυται σε χρονίως υπερινσουλιναιμικά άτομα ή σε παχύσαρκα άτομα με ΣΔτ2.

Μέχρι σήμερα, κλινικές μελέτες με αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν δείξει πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να βοηθήσουν τη διαχείριση των ατόμων με ΣΔ τύπου 2 σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα φθηνό και εύκολα υλοποιήσιμο τρόπο.

ΠΗΓΗ: Pasin G, Comerford KB. Dairy Foods and Dairy Proteins in the Management of Type 2 Diabetes: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Adv Nutr. 2015 May 15;6(3):245-259.

http://www.kalikardia.gr/galaktokomika-kai-proteines-galaktos-sti-diaxeirisi-tou-diabiti/