/
424 Views0

Η συκιά (Ficus carica) είναι ένα φυτό κοινό στην Ασία και στις Μεσογειακές χώρες που οι καρποί της (τα σύκα) τρώγονται νωπά ή ξερά (αποξηραμένα) και έχουν υψηλή διατροφική αξία.

Η διατροφική αξία των σύκων

Τα σύκα είναι ο καρπός του δέντρου ficus, η οποία αποτελεί μέρος της οικογένειας της μουριάς (Moraceae). Τα σύκα έχουν μοναδική και γλυκιά γεύση, μαλακή σύσταση και περιέχουν τα χαρακτηριστικά ελαφρώς τραγανά, βρώσιμα σποράκια. Τα φρέσκα σύκα διαρκούν πολύ λίγο και για αυτό συχνά ξηραίνονται για να διατηρηθούν. Αυτό παράγει ένα γλυκό και θρεπτικό αποξηραμένο φρούτο που μπορούμε να απολαύσουμε όλο το χρόνο.

Τα σύκα αποτελούν ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες που έχουν την τάση να απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία και τη χοληστερίνη και κυρίως να ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου. Την ίδια στιγμή τα χαρακτηριστικά σποράκια τους συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου και στον καθαρισμό του οργανισμού. Αποτελούν πηγή 1) ασβεστίου, και μάλιστα καλή όπως το γάλα, 2) καλίου που βοηθάει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων 3) μαγνησίου που είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών και 4) φυτικού σιδήρου.

Τα 100 γραμμάρια αποξηραμένων σύκων προσφέρουν 250 θερμίδες, 3,3 γρ πρωτεΐνης, ελάχιστο λίπος, 70 γρ υδατανθράκων και 5.6 γρ φυτικών ινών, ενώ τα 100 γραμμάρια ωμών σύκων προσφέρουν 80 θερμίδες, 1,3 γρ πρωτεΐνης, ελάχιστο λίπος, 20,3 γρ υδατανθράκων και 2.2 γρ φυτικών ινών.

Τα σύκα και η καρδιαγγειακή υγεία

Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε πάρα πολύ νάτριο (αλάτι), κυρίως μέσα από τα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις του καλίου και αυτή η ανισορροπία μεταξύ των δύο στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά – συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων σύκων, αυξάνει φυσικά το κάλιο και, ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία λοιπόν καλίου και μαγνησίου στα σύκα βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης.

Η φυσική υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα σύκα τα καθιστά ως μια χρήσιμη τροφή για εκείνους που προσέχουν το βάρος τους. Τροφές πλούσιες σε ίνες παρέχουν το αίσθημα της πληρότητας και μπορεί να μειώσουν την πείνα και την έντονη επιθυμία για φαγητό. Τα σύκα είναι υψηλά σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες και πέρα από το θέμα του κορεσμού συμβάλουν και στη σταθεροποίηση των χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συμβάλουν στη λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Τα σύκα περιέχουν επίσης προβιοτικά, τα οποία βοηθούν την υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας το πεπτικό ευεξίας.

Τα ξηρά σύκα (μαζί με τα δαμάσκηνα) έχουν υψηλό ORAC σκορ*, που αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.

*ORAC σκορ: τρόπος μέτρησης της αντιοξειδωτικής δύναμης που διαθέτει μια τροφή

ΠΗΓΗ:

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-figs
http://www.livestrong.com/article/404192-health-benefits-of-dried-figs/

 

Από τη σελίδα kalikardia.gr: http://www.kalikardia.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%8D%CE%BA%CF%89%CE%BD/