/
640 Views0
Μεσογειακή Διατροφή Οφέλη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο JAMA Network Open πρότεινε ότι η προώθηση μιας μεσογειακής διατροφής συμβάλλει στη βελτίωση των βιοδεικτών της καρδιομεταβολικής υγείας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η δίαιτα συνδέθηκε με βελτιωμένη HDL χοληστερόλη και μειωμένη συστολική αρτηριακή πίεση, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση στη διαστολική αρτηριακή πίεση, στη γλυκόζη ή στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) θα πρέπει να ξεκινά από νωρίς στη ζωή, καθώς υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που συνδέουν την αθηρωμάτωση και τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου κατά την παιδική και ενήλικη ζωή με επακόλουθη ανάπτυξη CVD αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής. Το 2020, το μεταβολικό σύνδρομο παρατηρήθηκε σε περίπου 3% των παιδιών και στο 5% των εφήβων, με μικρές διαφορές στον επιπολασμό μεταξύ των διαφόρων χωρών,  γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης των παρεμβάσεων στην καρδιομεταβολική υγεία σε αυτόν τον ιδιαίτερο πληθυσμό. Υπό αυτή την έννοια, παράγοντες του τρόπου ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καρδιομεταβολική υγεία. Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα έχουν συνδεθεί με καρδιομεταβολικές διαταραχές σε παιδιά και εφήβους (ηλικίας 18 ετών). Αντίθετα, η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα για το μέλλον της καρδιομεταβολικής υγείας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους, της μικρότερης περιφέρειας μέσης, της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης και χαμηλότερων επιπέδων ινσουλίνης ορού.

Η μεσογειακή διατροφή (MedDiet) έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη της για την υγεία μεταξύ διαφόρων υγιεινών διατροφικών προτύπων. Αυτό το διατροφικό πρότυπο χαρακτηρίζεται από τη χρήση ελαιολάδου ως βασικού διατροφικού λίπους και την άφθονη κατανάλωση εποχικών φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, με χαμηλή πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF), γλυκών και αρτοσκευασμάτων. Περιλαμβάνει επίσης μέτρια πρόσληψη λευκών ή άπαχων κρεάτων και ψαριών. Υπάρχουν στοιχεία ότι η MedDiet μειώνει τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση και η καρδιαγγειακή νόσος. Επιπλέον, η τήρηση της MedDiet έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, με πολλά διατροφικά συστατικά στο MedDiet να παίζουν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που βασίζονται στη MedDiet έχουν δείξει συσχέτιση με μείωση στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στο ποσοστό της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Αυτά τα στοιχεία καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική και σημαντική την επιστροφή και την μεγαλύτερη προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής για όλες τις ηλικίες. Τέλος, παρεμβάσεις βασισμένες στο MedDiet σε διαφορετικές δομές (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία) μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της καρδιομεταβολικής υγείας στους νεότερους πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: https://www.healio.com/news/cardiology/20240712/mediterranean-diet-could-lower-bp-atherogenic-lipids-for-children-and-adolescents

López-Gil JF, García-Hermoso A, Martínez-González MÁ, Rodríguez-Artalejo F. Mediterranean Diet and Cardiometabolic Biomarkers in Children and Adolescents: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA Netw Open. 2024 Jul 1;7(7):e2421976.