/
668 Views0

Τα «επεξεργασμένα» τρόφιμα, αν και αποτελούν συστατικό της σύγχρονης διατροφής, έχουν μια «κακή» φήμη και τα αντιμετωπίζουμε συνήθως με αρνητική διάθεση, ως επιβαρυντικά τρόφιμα για τη διατροφή μας.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κατηγορούνται, μεταξύ των άλλων, για την έξαρση της επιδημίας της παχυσαρκίας αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για τον επιπολασμό του διαβήτη τύπου 2. Πρέπει όμως να επισημάνουμε και να διευκρινίσουμε ότι με τον όρο «επεξεργασμένα τρόφιμα» αναφερόμαστε σε διάφορα τρόφιμα και όχι μόνο στα κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα φαγητά, τα πατατάκια και τα χάμπουργκερ. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε και σε τρόφιμα που τα θεωρούμε «υγιεινά» όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, ένα εμπλουτισμένο γάλα ή τυρί, μία σπιτική σούπα ή ένα ψιλοκομμένο μήλο που είναι επίσης επεξεργασμένα τρόφιμα.
Έτσι, ενώ ορισμένα μεταποιημένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν στην πραγματικότητα θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αξίζει λοιπόν να δούμε πώς να τα ταξινομήσετε ως θρεπτικά και σε όχι και τόσο θρεπτικά.

Τι εννοούμε ως επεξεργασία των τροφίμων;

Πρέπει αρχικά να καθοριστεί τι σημαίνει πραγματικά «επεξεργασμένο» όταν μιλάμε για «επεξεργασμένα τρόφιμα». Για παράδειγμα, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες όπως ο Andrea Giancoli, MPH, RD, από την Academy of Nutrition and Dietetics, το άσπρο ψωμί θεωρείται επεξεργασμένο τρόφιμο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών του καρπού έχει αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Έτσι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα από ελάχιστα έως βαριά επεξεργασμένα:

1. Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα- όπως σακουλάκια με κομμένα λαχανικά όπως σπανάκι και άλλα κομμένα λαχανικά, σακουλάκια με ψημένους ξηρούς καρπούς – που είναι συχνά απλά προ-επεξεργασμένα για λόγους ευκολίας.

2. Τρόφιμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία στο αποκορύφωμά τους για να «κλειδώσουμε» την διατροφική ποιότητα και τη φρεσκάδα τους και περιλαμβάνουν φασόλια σε κονσέρβα, ντομάτες, κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, και κονσέρβες τόνου.

3. Τρόφιμα με συστατικά που προστίθενται για τη γεύση και την υφή (γλυκαντικά, μπαχαρικά, έλαια, χρώματα και συντηρητικά) και περιλαμβάνουν σάλτσες ζυμαρικών σε βάζα, ντρέσιγκ σαλάτας, γιαούρτι και μίγματα κέικ.

4. Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα – όπως κράκερ, μούσλι και το επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος – Τα συνήθως πιο βαριά επεξεργασμένα.

5. Τα πιο βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά είναι κατεψυγμένα ή προ-παρασκευασμένα γεύματα, καθώς και τρόφιμα όπως η κατεψυγμένη πίτσα και γεύματα που μαγειρεύονται-θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων.

Ζώντας σε αστικά κέντρα και μην έχοντας πάντα την πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα και πρώτες ύλες η λύση των επεξεργασμένων είναι ασφαλώς μονόδρομος. Έτσι, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, με μέτρο, είναι η μόνη λύση αν και οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να είναι σε επιφυλακή. Έτσι, κάποια επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ωφέλιμα για τη διατροφή μας, όπως π.χ. το γάλα και οι χυμοί που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, τα τυριά με χαμηλότερα λιπαρά, τα δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, τα κονσερβοποιημένα φρούτα (σε νερό ή σε φυσικό χυμό) όταν τα φρέσκα δεν είναι διαθέσιμα ή κατάλληλα αλλά ακόμα και προ-κομμένα λαχανικά (έτοιμες σαλάτες) για κάποιους πολυάσχολους ανθρώπους, που επιλέγουν αυτή τη λύση για να μπορέσουν να καταναλώσουν λαχανικά αποτελούν κάποιες από τις «θετικές» επιλογές επεξεργασμένων τροφίμων.

Από την άλλη θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα συστατικά όπως η κρυμμένα ζάχαρη, το υψηλό νάτριο/αλάτι και το λίπος. Η κρυμμένη ζάχαρη κρύβεται τόσο στα επεξεργασμένα γλυκά, αλλά προστίθεται ακόμα και σε τρόφιμα όπως στο ψωμί για να του δώσει ένα ελκυστικό χρώμα, στις σάλτσες ζυμαρικών και στα προϊόντα δημητριακών. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε όσα τρόφιμα έχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα όπως ζάχαρη, μαλτόζη, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μέλι και συμπυκνωμένο χυμό φρούτων. Επίσης το κρυμμένο αλάτι βρίσκεται σε ψωμί για τοστ και φρυγανιές, σε κονσερβοποιημένα λαχανικά, σούπες και σάλτσες και ανεβάζουν δραματικά την καταναλισκόμενη ποσότητα αλατιού στη διατροφή μας. Τέλος, το προστιθέμενο λίπος βοηθά στη συντήρηση των τροφίμων και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί τόσο με την ποσότητα τους όσο και την ποιότητα τους π.χ. με τα τρανς λιπαρά και τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

ΠΗΓΗ:http://www.eatright.org/resource/food/nutrition/nutrition-facts-and-food-labels/avoiding-processed-foods

Αναδημοσίευση από το kalikardia.gr

http://www.kalikardia.gr/%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BC%CE%B1-ti-na-kratisw-ti-na-apofygw/