/
464 Views0

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά δεδομένα που να πιστοποιούν ότι θα μπορούσαμε να «ενισχύσουμε» το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής με κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα ενάντια στον COVID-19 / κορωνοϊό ενώ η πρακτικές καλής υγιεινής παραμένουν το καλύτερο μέσο αποφυγής της μόλυνσης. Για το λόγο αυτό και επίσημες αρχές όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν έχει εγκρίνει καμία σύσταση για τροφή ή συστατικό τροφίμων που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.

Υπάρχουν ασφαλώς πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα ήταν λοιπόν πιο σωστό να ενθαρρύνουμε όσους «μένουν σπίτι» λόγω του ιού στη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για καλύτερη ανοσολογική λειτουργία (περιλαμβάνονται χαλκός, φολικό οξύ, σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D).  Έχει αποδειχτεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για να ενισχύσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποια άλλα διατροφικά συστατικά, όπως η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες, το αλκοόλ, τα «κακά» λιπαρά, που φαίνεται ότι αποδυναμώνουν την άμυνα της υγείας. Η σαφής σχέση του ανοσοποιητικού με τη διατροφή δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί, αλλά τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν την επίδραση της διατροφής στη συνολική ανοσολογική αντίδραση.

Η διατροφή είναι η βάση για την υγεία και προστασία όλου του συστήματος του οργανισμού. Σίγουρα παίζει ρόλο στην ενίσχυση της άμυνάς του, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αν πίνουμε κάθε μέρα έναν ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (βιταμίνη C) και τρώμε και μια χούφτα καρύδια (σελήνιο), δεν θα αρρωστήσουμε ποτέ. Παρόλα αυτά ερευνητικά αποτελέσματα έχουν προσδιορίσει κάποιους διατροφικούς παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στην ανοσολογική μας αντίδραση. Όταν νιώσουμε πως αρχίζουν συμπτώματα της ίωσης ασφαλώς είναι μονόδρομος το να μείνουμε σπίτι, να τρεφόμαστε σωστά-ποιοτικά και ποσοτικά-να επιδιώξουμε μία προγραμματισμένη μορφή άσκησης με βαράκια αλλά και αερόβιες ασκήσεις για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει καλά αλλά χωρίς αύξηση βάρους, δεδομένου ότι οι καύσεις μας περιορίζονται δραματικά μένοντας στο σπίτι για τόσο καιρό.

Δεν ξεχνώ την ενυδάτωση: είναι σημαντικό να ενυδατώνω το σώμα μου διαρκώς μέσα στο 24ωρο, κυρίως με νερό, αλλά και με ροφήματα με λίγες ή χωρίς θερμίδες π.χ. τσάϊ και άλλα βότανα.

Κάνω τακτικά γεύματα:  σε σταθερές ώρες και αποφεύγω το άσκοπο τσιμπολόγημα. Μία καταγραφή της διατροφής την περίοδο που μένουμε στο σπίτι μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος αυτοπαρακολούθησης και ελέγχου του άσκοπου φαγητού.

Καταναλώνω πολλά λαχανικά: Είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα αλλά και να κρατήσετε τόσο τους καταψύκτες όσο και τα συρτάρια του ψυγείου φορτωμένα με φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα προϊόντα αλλά διαρκούν πολύ περισσότερο. Προτιμήστε τις μπανάνες, τα μήλα, το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τις κλημεντίνες. Οι άγουρες μπανάνες θα ωριμάσουν κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, ώστε να μπορείτε να τις απολαύσετε σταδιακά. Μπορείτε επίσης να τα παγώσετε για σνακ ή για να βάλετε στο μπλέντερ φτιάχνοντας δροσερά «smoothies». Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος ισχυρό. Επίσης, μπορείτε να έχετε κατεψυγμένα φρούτα όπως μούρα, ανανά, μάνγκο και ροδάκινα, τα οποία είναι ιδανικά για την παρασκευή τέτοιων ροφημάτων. Τέλος, καλή λύση είναι τα αποξηραμένα φρούτα: σταφίδες, μάνγκο δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες που αποτελούν ιδανικές και υγιεινές επιλογές για σνακ και υποκατάστατα γλυκού. Καταναλώστε επίσης λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τις πιπεριές και το κουνουπίδι, τα οποία, όταν είναι άπλυτα και άκοπα, παραμένουν φρέσκα για αρκετές ημέρες. Τα καρότα (στο ψυγείο) και οι πατάτες (στον πάγκο) διαρκούν ακόμα περισσότερο και μπορούν να αποτελέσουν επιλογές για σαλάτα όταν οι προμήθειες από φρέσκα λαχανικά τελειώσουν ή για εύκολο φαγητό. Δοκιμάστε επίσης το κατεψυγμένο σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τον αρακά και τα πράσινα φασόλια.

 

Βάζω συχνά τα όσπρια στη διατροφή: αφού αυτά τα τρόφιμα παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαζί με μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε με συνέπεια αυτά τα τρόφιμα τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία. Ρεβίθια, φασόλια και κανονικές ή μαύρες φακές (μπελούγκα) είναι τρόφιμα που πρέπει να είναι σταθερά στο ράφι.

Βάζω το ψάρι στη διατροφή του σπιτιού: φρέσκο αν το βρω στο μαγαζί της γειτονιάς μου ή και κατεψυγμένο αλλά ακόμα και σε επιλογή κονσέρβας όπως είναι ο τόνος και η σαρδέλα μαζί με σαλάτες ή χόρτα ή άλλα λαχανικά για την πρόσληψη των απαραίτητων ω3 λιπαρών οξέων.

Σπόροι και ξηροί καρποί: οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι chia, παρέχουν πρωτεΐνες καθώς και φυτικές ίνες. Επίσης οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φιστίκια, τα πεκάν, και τα αμύγδαλα αποτελούν-σε μικρές ποσότητες-ιδανική ιδέα και λύση για σνακ.

Καταναλώστε αυγά: Αποθηκεύστε τα αυγά στο κουτί τους σε ένα ράφι ψυγείου (αντί για την πόρτα), όπου θα διαρκέσουν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Τα βραστά αυγά θα είναι ένας βολικός τρόπος για να πάρετε καλή πρωτεΐνη που συνδυάζεται καλά με φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά και χορταίνει εύκολα.

Αποφύγετε την συνεχή μαγειρική παρασκευή θερμιδογόνων φαγητών και γλυκών-για να περάσει η ώρα- και κρατήστε μία ιδιαίτερη λιχουδιά από έτοιμο φαγητό από έξω όπως είναι μία πίτσα ή άλλο για ένα βράδυ μόνο την εβδομάδα. Καλό θα ήταν να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής χωρίς πολλές αποκλείσεις για να έχετε τον έλεγχο στα χέρια σας.

Τέλος προσέξτε την κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ που δίνουν «κενές» και πολλές θερμίδες και καταγράψτε την πορεία του βάρους σας καθ’ όλη την περίοδο της παραμονής σας στο σπίτι.