/
1,302 Views0
 
 

Αν και τα έχετε καταφέρει με τις περισσότερες ωφέλιμες για την υγεία τροφές και τις έχετε ενσωματώσει στη διατροφή σας, υπάρχουν κάποιες (σημαντικές) που όσο κι αν τις αγνοείτε, θα παραμένουν υγιεινές κι εσείς θα χάνετε τα οφέλη τους. Μήπως ήρθε η ώρα να τις βάλετε στην καθημερινότητά σας;

 

Πιθανότατα να έχετε αυξήσει τα τελευταία χρόνια την κατανάλωση μπανάνας λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο και φυτικές ίνες, να τρώτε καρύδια για τα ωμέγα-3 τους και να τα έχετε καταφέρει με το μπρόκολο, το οποίο σας προσφέρει βιταμίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ασβέστιο ή ακόμη και να δείχνετε προτίμηση σε πιο… εξωτικά φρούτα, όπως το μούρο ακάι.
Τι κάνετε, όμως, με τις τροφές που περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών που μπορούν να σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα απέναντι σε πλήθος ασθενειών, αλλά για κάποιο λόγο δεν τις έχετε συμπεριλάβει στο διατροφικό σας πρόγραμμα; Αν εν αγνοία σας έχετε παραβλέψει τις ιδιότητες των παρακάτω τροφών, τώρα είναι η ευκαιρία να ενημερωθείτε και να προσθέσετε άλλες 7 τροφές στη λίστα του σούπερ μάρκετ.
Ρόδι: για να μπείτε στο 2012 με το… δεξί
Ένα ρόδι την ημέρα δεν θα αφήσει καμία βλαβερή ελεύθερη ρίζα… ελεύθερη, αφού το πλήθος των αντιοξειδωτικών του τις καταπολεμά, γλιτώνοντας τους ιστούς από βλάβες κι εμάς από διάφορες χρόνιες παθήσεις, ακόμη και καρδιακές, Αλτσχάιμερ και καρκίνο. Ο χυμός του ροδιού (σε αντίθεση με τους χυμούς άλλων φρούτων) είναι εξίσου ευεργετικός με το ίδιο το φρούτο και περιέχει περίπου 150 θερμίδες στο 1 ποτήρι. Αν προτιμήσετε τους σπόρους του, οι θερμίδες που θα λάβετε από μισό μπολ φτάνουν περίπου τις 72 και τα 4 γραμμάρια φυτικών ινών.
Κατσαρό λάχανο: για δυνατό ανοσοποιητικό
Βαρεθήκατε το καθιερωμένο μαρούλι, τη ρόκα και το σπανάκι στη σαλάτα σας; Προσθέστε λίγο κατσαρό λάχανο, το οποίο εκτός του ότι θα σας χαρίσει λίγο διαφορετική γεύση και υφή, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μειώνοντας μακροπρόθεσμα την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, η οποία βελτιώνει την υγεία των ματιών και της επιδερμίδας, δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα εν γένει. Σαν λαχανικό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ένα φλιτζάνι κατσαρό λάχανο περιέχει περίπου τόση βιταμίνη C, όση βρίσκεται και σε ένα πορτοκάλι.
Σαρδέλες: οι βασίλισσες των ωμέγα-3
Τα λιπαρά αυτά ψάρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη D. Τα ωμέγα-3 που περιέχουν, μπορούν μέσω διάφορων διαδικασιών να επηρεάσουν την υφή των αγγείων και να ρυθμίσουν φλεγμονώδεις νόσους που μας ταλαιπωρούν, όπως αλλεργίες, άσθμα, αρθρίτιδα κ.ο.κ.
Βρώμη: κατά του λίπους
Το σούπερ δημητριακό που συμπληρώνει πολλά πρωινά ανά τον κόσμο, περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι και σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η αύξηση των διαλυτών φυτικών ινών στη διατροφή μας, κατά 5 με 10 γραμμάρια κάθε μέρα, μπορούν να ρίξουν την «κακή» LDL χοληστερόλη κατά 5% – ό,τι πρέπει δηλαδή για όσους έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, καταναλώνοντας πρωινό που περιέχει υδατάνθρακες που απελευθερώνονται αργά (όπως συμβαίνει με τη βρώμη) 3 ώρες πριν το γυμναστήριο, μπορεί να σας βοηθήσει να «κάψετε» περισσότερο λίπος. Ο λόγος είναι ότι οι υδατάνθρακες αυτοί δεν προκαλούν απότομη αύξηση στο σάκχαρο –όπως συμβαίνει με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες- και κατ’ επέκταση τα επίπεδα της ινσουλίνης επίσης δεν φτάνουν ψηλά. Καθώς η ινσουλίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο να δίνει σήμα στο σώμα να αποθηκεύσει λίπος, τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του.
Κεφίρ: γιαούρτι σε… ποτήρι
Διάσημο γαλακτοκομικό στη μέση Ανατολή και τον Καύκασο, το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, «καλά» δηλαδή βακτήρια που φέρνουν την ισορροπία στα βακτήρια του οργανισμού μας και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Ακόμη, μας παρέχει φώσφορο και πολύτιμο για την υγεία των οστών ασβέστιο και μαγνήσιο και αφομοιώνεται από τον οργανισμό πιο εύκολα από το γιαούρτι. Θα το βρείτε σε σπόρους σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα προκειμένου να το καλλιεργήσετε μόνοι σας ή σε μορφή ροφήματος, το οποίο καλό θα ήταν να το επιλέξετε σκέτο, με λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη.
Φακές: φυτική πηγή σιδήρου
Ίσως στην παιδική ηλικία να τις αποφεύγατε με κάθε τρόπο, οι φακές, όμως, αποτελούν ένα οικονομικό και ωφέλιμο γεύμα για όλη την οικογένεια. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές περιέχουν περισσότερα από 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και… 8 ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών (τις διπλάσιες από το ρόδι και τη βρώμη). Ακόμη, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου (αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που σας κυνηγούσε η μητέρα σας να τις φάτε) και εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος. Μήπως να τους δώσετε μια ευκαιρία;