/
2,055 Views0
«Θεραπευτική» η νηστεία στον καρκίνο
 
 
Μικρά διαστήματα νηστείας μπορούν ίσως να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο να πολεμήσουν καλύτερα τη νόσο τους, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας μελέτης
Ουάσινγκτον 
Η νηστεία για μικρά διαστήματα φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» ενάντια στον καρκίνο βοηθώντας στη συρρίκνωση των όγκων και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία διεξήχθησαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine» τα πειράματα στα ζώα έδειξαν ότι η νηστεία επιβράδυνε την ανάπτυξη και εξάπλωση καρκινικών όγκων ενώ οδήγησε ακόμη και σε θεραπεία ορισμένων καρκίνων όταν συνδέθηκε με χημειοθεραπεία.

Διαφορετική απόκριση

Οι ερευνητές είδαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αποκρίνονταν με διαφορετικό τρόπο στο «στρες» το οποίο οφειλόταν στη νηστεία σε σύγκριση με τα φυσιολογικά. Αντί να περάσουν σε μια κατάσταση «ύπνωσης» παρόμοια με τη χειμερία νάρκη, τα καρκινικά κύτταρα συνέχιζαν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται με αποτέλεσμα τελικώς να αυτοκαταστρέφονται.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Βάλτερ Λόνγκο «στην πραγματικότητα τα καρκινικά κύτταρα αυτοκτονούν. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι το καρκινικό κύτταρο προσπαθεί να αντισταθμίσει όλες τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που εμφανίζονται στο αίμα εξαιτίας της νηστείας,, αλλά δεν μπορεί».

Ο καθηγητής Λόνγκο και οι συνεργάτες του έχουν μέχρι στιγμής μελετήσει την επίδραση που έχει η νηστεία στον καρκίνο του μαστού, του δέρματος, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος ποντικών.

Επιβράδυνση του καρκίνου, αποτελεσματικότητα θεραπειών

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους η νηστεία χωρίς χημειοθεραπεία φάνηκε να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, του μελανώματος που αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, του γλοιώματος στον εγκέφαλο καθώς και του νευροβλαστώματος, μιας μορφής καρκίνου που «πλήττει» τον νευρικό ιστό. Σε όλες τις περιπτώσεις ο συνδυασμός της νηστείας με τη χημειοθεραπεία χάριζε περισσότερη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία.

Για την ακρίβεια πολλαπλοί κύκλοι νηστείας σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία οδήγησαν σε θεραπεία του 20% των πειραματοζώων που εμφάνιζαν άκρως επιθετικό καρκίνο καθώς και του 40% των ποντικών στα οποία ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί. Σημειώνεται ότι κανένα πειραματόζωο δεν επιβίωσε όταν υπεβλήθη μόνο σε χημειοθεραπεία.

Κλινική δοκιμή σε ανθρώπους

Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη σε ανθρώπους ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται μακροχρόνιες κλινικές δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον περιορισμό θερμίδων.

Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι η νηστεία μπορεί να είναι επικίνδυνη για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και έχουν ήδη χάσει πολύ βάρος.

Τα πρώιμα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής της… νηστικής μεθόδου σε ανθρώπους αναμένεται να παρουσιαστούν τον ερχόμενο Ιούνιο κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο. Ο δρ Λόνγκο εξήγησε ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εάν οι ασθενείς θα μπορούσαν να αντέξουν μικρά διαστήματα νηστείας της τάξεως των δύο ημερών πριν τη χημειοθεραπεία και μιας ημέρας μετά από αυτήν.

«Δεν ξέρουμε αν η συγκεκριμένη τακτική είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο» σημείωσε ο καθηγητής προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κάθε ασθενής θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα με τον θεράποντα γιατρό του. Προηγούμενες μελέτες του καθηγητή Λόνγκο και της ομάδας του είχαν δείξει ότι η νηστεία προστατεύει και τα υγιή κύτταρα από τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας.

www.tovima.gr