/
736 Views0
 
Παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει τη σημασία των επιπέδων της βιταμίνης D και την αντιστρόφως ανάλογη σχέση της με την παχυσαρκία. Ωστόσο δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί εάν η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση παχυσαρκίας.
Ο σκοπός της παρούσας κλινικής μελέτης ήταν να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα του ορού βιταμίνης D και τις αλλαγές στον ΔΜΣ, στην αναλογία του πάχους των δερματοπτυχών, στην περίμετρο της μέσης και στο ύψος σε παιδιά στην Κολομβία.
Σε δείγμα 479 παιδιών ηλικίας 5-12 ετών , ποσοτικοποιήθηκε η 25-ΟHD και θεωρήθηκαν ως επίπεδα έλλειψης εκείνα τα οποία ήταν μικρότερα των 50 mol/L, ως ανεπαρκή επίπεδα εκείνα τα οποία βρίσκονταν μεταξύ των 50 mol/L και 75 mol/L και ως επαρκή εκείνα τα οποία ήταν μεγαλύτερα των 75 mol/L. Επιπλέον έγινε μέτρηση των ανθρωπομετρικών μεταβλητών και της μέσης μεταβολής τους σύμφωνα με τις αρχικές τιμές της βιταμίνης D, με μικτό μοντέλο πολυμεταβλητής γραμμικής παλινδρόμησης.
Τα παιδιά τα οποία παρουσίαζαν έλλειψη σε βιταμίνη D είχαν μεγαλύτερη προσαρμοσμένη αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,1 μονάδα/ έτος, σε σχέση με τα παιδιά τα οποία παρουσίαζαν επάρκεια βιταμίνης D (P= 0,05). Αντίστοιχα τα παιδιά τα οποία παρουσίαζαν έλλειψη σε βιταμίνη D, είχαν αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,03 μονάδες/έτος (95%, CI: 0,01, 0,05 μονάδες/ έτος) μεγαλύτερη αλλαγή στο πάχος των δερματοπτυχών και μεγαλύτερη αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 0,8 cm / έτος (95%, CI: 0,1, 1,6 cm/ έτος) σε σχέση με τα παιδιά με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Επιπλέον, η βιταμίνη D συσχετίστηκε με πιο αργή γραμμική ανάπτυξη του ύψους στα κορίτσια (-0,6 cm / έτος, P=0,04) αλλά όχι στα αγόρια (0,3 cm / έτος, P= 0,34). Ωστόσο η σχέση με το φύλο δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Τα επίπεδα του ορού της βιταμίνης D είναι αντιστρόφως ανάλογα με την εκδήλωση της παχυσαρκίας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. 479 παιδιών σχολικής ηλικίας 5-12.