Επίσημη Θέση για τον Ρόλο του Διαιτολόγου στην Πρόληψη και τη Διαχείριση της Δυσθρεψίας* στους Ενήλικες
Η δυσθρεψία* αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (www.european-nutrition.org).
Οι διαιτολόγοι, ως ειδικοί και αρμόδιοι για την ανθρώπινη διατροφή, είναι οι μοναδικοί που διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα ως προς την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για την πρόληψη, την αναγνώριση και τη διαχείριση της δυσθρεψίας. Διαθέτουν εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη τακτικών και κατευθυντήριων οδηγιών, διεπιστημονικών ομάδων εργασίας, τεκμηριωμένων τρόπων διαχείρισης των τροφίμων και της διατροφής και της διατροφικής εκπαίδευσης σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και άτομα που φροντίζουν τη διατροφή άλλων.
Η δυσθρεψία είναι:
• μια κατάσταση κατά την οποία η ανεπάρκεια, η υπερβολή ή η έλλειψη ισοζυγίου ενέργειας και θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει μετρήσιμες αρνητικές επιπτώσεις σε ιστούς και λειτουργίες του σώματος, αλλά και στην κλινική έκβαση.
• μια ασθένεια από μόνη της, καθώς επίσης και παράγοντας κινδύνου για άλλες παθολογικές καταστάσεις ή που προκαλείται δευτερογενώς από αυτές.
• μη αναγνωρίσιμη εγκαίρως και συχνά ανεπαρκώς αντιμετωπίσιμη, ωστόσο μπορεί να προληφθεί και να περιοριστεί.
• δαπανηρή, κοστίζοντας στην Ευρώπη περίπου € 171 δισεκατομμύρια το χρόνο.
• μια κατάσταση που επηρεάζει την ανάρρωση από τη νόσο και αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα (www.european-nutrition.org )
Ο ρόλος του διαιτολόγου
Στα πλαίσια της επαγγελματικής τους πρακτικής, οι διαιτολόγοι εφαρμόζουν εθνικές και διεθνείς οδηγίες και χρησιμοποιούν κλινικά μέσα για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης.
Σε ατομικό επίπεδο, οι διαιτολόγοι προσεγγίζουν εξατομικευμένα τον ασθενή για να διαγνώσουν διατροφικά και κοινωνικά προβλήματα, να αξιολογήσουν τις ατομικές ανάγκες, να προβούν σε συστάσεις και να παρακολουθήσουν το σχέδιο θεραπείας / αντιμετώπισης, και να συμβουλεύσουν σχετικά με την κατάλληλη παροχή τροφής προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διατροφή που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
1
Οι διαιτολόγοι συνεισφέρουν στην πρόληψη της δυσθρεψίας μέσω της προώθησης της ανίχνευσης για τους ασθενείς σε κίνδυνο, της παροχής επιμόρφωσης, εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και υποστήριξης σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και άτομα που φροντίζουν τη διατροφή άλλων.
Οι διαιτολόγοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη τακτικών και οδηγιών για την πρόληψη και τη διαχείριση της δυσθρεψίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Οι διαιτολόγοι εργάζονται σε όλους τους χώρους φροντίδας, συνεισφέροντας στη διατροφική φροντίδα νοσηλευόμενων ασθενών, ατόμων που διαμένουν σε ιδρύματα ή κατ’ οίκον.
Οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούν όλες τις μορφές διατροφικής θεραπευτικής, από τα απλά τρόφιμα έως την τεχνητή διατροφή, και συμβάλλουν στην ομαλή μετάβαση από τον ένα τρόπο διατροφικής θεραπείας στον άλλο. Η παροχή διατροφικής θεραπείας έχει αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος μείωσης του συνολικού κόστους για τον ασθενή, μέσω της κατάλληλης επιλογής τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων.
Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of Associations for Dietitians – EFAD) υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization – WHO) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Διατροφή και την Υγεία (European Nutrition for Health Alliance – ENHA) για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των κινδύνων της δυσθρεψίας και την προώθηση της διατροφικής θεραπευτικής ως ένα διεπιστημονικό ζήτημα με κοινή ευθύνη για την ανάληψη δράσης.
Βιβλιογραφικές αναφορές
Council of Europe, Resolution ResAP(2003)3 on food and nutritional care in hospitals 2003.
Council of Europe. Nutrition in care homes and home care. From recommendations to action. Publishing Editions, 2009
European Nutrition for Health Alliance www.european-nutrition.org
* Δυσθρεψία – στο συγκεκριμένο έγγραφο εννοείται η υποθρεψία