Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, 15 λεπτά περπάτημα τρεις φορές την ημέρα μετά τα γεύματα είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα σακχάρου αίματος σε σύγκριση με έναν περίπατο διάρκειας 45 λεπτών το πρωί ή το απόγευμα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 10 παχύσαρκοι ενήλικες μεγαλύτεροι των 60 ετών, που είχαν τιμές γλυκόζης νηστείας μεταξύ 105-125 mg/dl (φυσιολογικές θεωρούνται οι τιμές μικρότερες των 100 mg/dl, ενώ τιμές μεγαλύτερες των 126 mg/dl θεωρούνται ενδεικτικές σακχαρώδους διαβήτη).
Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν 3 διαφορετικά προγράμματα άσκησης με μεσοδιαστήματα 4 εβδομάδων. Το κάθε πρόγραμμα απαιτούσε οι συμμετέχοντες να διαμείνουν για 2 ημέρες στις εγκαταστάσεις έρευνας. Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες δεν ασκούνταν, ενώ τη δεύτερη ημέρα περπατούσαν σε διάδρομο με ταχύτητα περίπου τρία μίλια την ώρα. Στο πρώτο πρόγραμμα άσκησης περπατούσαν για 15 λεπτά μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα, στο δεύτερο πρόγραμμα περπατούσαν 45 λεπτά το πρωί και στο τρίτο πρόγραμμα 45 λεπτά το απόγευμα. Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν με συνεχή καταγραφή για το σύνολο των 48 ωρών και για προκύψουν τα συμπεράσματα, τα επίπεδα σακχάρου της ημέρας άσκησης συγκρίθηκαν με αυτά της πρώτης ημέρας.
Τόσο το πρωινό όσο και το απογευματινό 45λεπτο περπάτημα μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα. Το 15λεπτο περπάτημα όμως μετά από κάθε γεύμα ήταν το πιο αποτελεσματικό από τα 3 προγράμματα άσκησης στο να μειώσει τη μεταγευματική γλυκόζη αίματος σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος σε σύγκριση με το περπάτημα το πρωί ή το απόγευμα, γιατί μισή ώρα μετά το φαγητό, όταν τα επίπεδα γλυκόζης αρχίζουν να ανεβαίνουν, οι μύες που ασκούνται όταν περπατάμε καταναλώνουν γλυκόζη και καταφέρνουν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Επίσης, η σύντομη άσκηση σύμφωνα με τους συγγραφείς, μπορεί να ακούγεται πιο εφικτή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν συνηθίσει στην καθιστική ζωή.
www.ede.gr