/
6,699 Views0

Η κουβερτούρα είναι ένας τύπος «μαύρης σοκολάτας» που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, με ποσοστο κακάο συνήθως μεγαλύτερο από τη μαύση σοκολάτα, που κυμαίνεται στο 35-40%, αν και τελευταία κυκλοφορούν και μαύρες σοκολάτες ζαχαροπλαστικής (dessert chocolate) που φτάνουν και το 52%. Επίσης είναι πικρή (δεν έχει ζάχαρη), όπως η μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter).

 

Η κουβερτούρα είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, που όπως αποδείχτηκε από επιστημονικές μελέτες, έχουν οφέλη  για την ανθρώπινη υγεία. Το βασικότερο συστατικό που βρίσκουμε στην κουβερτούρα είναι τα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν έντονα αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βασικότερο όφελος από την κατανάλωση φλαβονοειδών είναι η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η προστασία των αγγείων και η μείωση στα επίπεδα των λιπιδίων αίματος. Οι πολυφαινόλες, που είναι διατροφικά συστατικά που παίρνουμε κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά, με αντιοξειδωτική δράση, βρίσκονται σε αφθονία και στο κακάο, και μάλιστα όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της κουβερτούρας σε κακάο, τόσο το καλύτερο για την υγεία.

Έχει φανεί λοιπόν πως η με μέτρο κατανάλωση μαύρης σοκολάτας-κουβερτούρας επιδρά στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, στη ροή αίματος και στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Ως προς τα τελευταία, έχει φανεί πως μαύρη σοκολάτα σε οποιαδήποτε μορφή σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος και LDL χοληστερόλης, σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές για της «καλής» HDL χοληστερόλης. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε πως τα θετικά οφέλη αφορούν περισσότερο όσους έχουν ήδη παράγοντες καρδιαγγειακού κίνδύνου, όπως είναι η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης.

Βέβαια δε θα πρέπει αν ξεχνούμε ποτέ το θερμιδικό περιεχόμενο τςη κουβερτούρας, και της σοκολάτας γενικότερα, το οποίο είναι υψηλό, λόγω κυρίως της περιεκτικότξτας σε λίπος. 

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΤΕΥΧΟΣ 5