/
2,399 Views0

Ζάχαρη και Διαβήτης

Η αποφυγή της κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκών αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα για τα άτομα με διαβήτη, το οποίο όμως καλούνται να διαχειριστούν σωστά και καθημερινά ώστε να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση του ζαχάρου τους. Τα άτομα με τύπο 1 και 2 διαβήτη ιδανικά μαθαίνουν και εκπαιδεύονται να αποφεύγουν την προσθήκη της σε τρόφιμα και ροφήματα, να καταναλώνουν γλυκά και επιδόρπια σε ειδικές περιπτώσεις και σε μικρές μερίδες, να αντικαθιστούν όσο πιο συχνά γίνεται τα σάκχαρα με ολιγοθερμιδικά υποκατάστατα τους, να ικανοποιούν την «ανάγκη» για γλυκό με φρούτα και να περιορίζουν την κατανάλωση απλών σακχάρων. Βέβαια, μέσα από τις αλλαγές στη διατροφή για το διαβήτη τις τελευταίες δεκαετίες, έχει φανεί πως το να έχεις διαβήτη δεν σημαίνει ότι δεν θα καταναλώσεις ποτέ ξανά από την τούρτα των γενεθλίων σου ή ότι θα καταναλώνεις μόνο μια φρουτοσαλάτα όταν όλοι δοκιμάζουν ένα γλυκό επιδόρπιο. Με σωστό προγραμματισμό, με ένα συνολικά υγιεινό διαιτολόγιο και με σωστή εκπαίδευση πάνω στην ποιότητα και των τύπους των υδατανθράκων τα άτομα με διαβήτη μπορούν να έχουν μια μικρή μερίδα από το αγαπημένο τους επιδόρπιο, κάποια στιγμή, και εξακολουθούν να διαχειρίζονται σωστά και αποδοτικά το διαβήτη τους.

Τι λένε οι νέες οδηγίες

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες από μεγάλους οργανισμούς στην Ελλάδα όπως είναι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) αλλά και παγκοσμίως όπως είναι η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καλύπτουν έως και το 10% της συνολικής τους ενεργειακής τους πρόσληψης από σάκχαρα, αρκεί να προτιμούν την κατανάλωση τους από φυσικές πηγές που τα περιέχουν όπως π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά, παρά από τρόφιμα με προστιθέμενα σάκχαρα όπως π.χ. τα ζαχαρούχα ποτά και τα γλυκά.

Έτσι, ενώ στο παρελθόν τα άτομα με διαβήτη έπρεπε να αποφεύγουν εντελώς τη ζάχαρη, επειδή θεωρούσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η σύγχρονη έρευνα γύρω από αυτό το θέμα έδειξε ότι ενώ το είδος των υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η συνολική ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε στη διατροφή μας φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικότερα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, περισσότερο από τον τύπο των υδατανθράκων. Τώρα λοιπόν οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα άτομα με διαβήτη μπορούν να αντικαθιστούν άλλους υδατάνθρακες με μικρές ποσότητες ζάχαρης, που περιέχουν τα τρόφιμα, στα γεύματα της ημέρας και να εξακολουθούν να διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε καλό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι μπορούν να καταναλώνουν όση ζάχαρη μπορούν και κυρίως θέλουν, αφού αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο το διαβήτη, αλλά και τη συνολική θερμιδική και διατροφική πρόσληψη τους. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα γλυκά δεν αποτελούν μόνο πηγή ζάχαρης αλλά και επιβαρυντικών συχνά λιπαρών και θερμίδων. Στον «αγώνα» αυτό ασφαλώς σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν και τα υποκατάσταστα της ζάχαρης ή αλλιώς οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες π.χ. η στέβια, οι οποίες προσφέρουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες και χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

 

http://www.kalikardia.gr/sakxara-kai-diavitis-poso-mporoun-na-sunuparxoyn/