/
422 Views0

Επιλέγοντας τρόφιμα με έντονα και ζωηρά χρώματα εξασφαλίζετε για τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με υψηλά οφέλη.

Χρώμα και διατροφή

Μία διατροφή πλούσια σε χρώμα, μέσα από την κατανάλωση μίας πολύχρωμης ποικιλίας κυρίως φρούτων και λαχανικών δεν είναι μόνο ελκυστική και όμορφη, αλλά και ιδιαίτερα υγιεινή και προστατευτική για την υγεία και την καρδιά. Η φύση έχει βρει έναν έξυπνο τρόπο για να αναδείξει τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και να τα κάνει πιο ελκυστικά για κατανάλωση.

Στην πραγματικότητα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά προσδίδουν διαφορετικά χρώματα στα τρόφιμα και για το λόγο αυτό όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει το πιάτο μας τόσο πιο πλήρες διατροφικά είναι το διαιτολόγιο μας. Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες που βρίσκουμε στα βατόμουρα (μπλε χρώμα) συμπληρώνονται από το λυκοπένιο που βρίσκουμε στις τομάτες (κόκκινο χρώμα) και το β-καροτένιο που κάνει τα καρότα και τις γλυκοπατάτες να έχουν το έντονο πορτοκαλί χρώμα. Και βέβαια ενώ είναι πάντα προτιμότερο να προσλαμβάνουμε όλα αυτά τα συστατικά από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και μάλιστα εποχής, όταν αυτό δεν είναι εφικτό ακόμα και τα κατεψυγμένα μπορούν να είναι, υπό προύποθέσεις, εξίσου θρεπτικά.

Για να δούμε κάποια από τα βασικά χρώματα που θα βρούμε στα τρόφιμα και τις μας προσφέρουν:

Μπλε, Μωβ & Βαθύ Κόκκινο

Φρούτα και λαχανικά με μπλε, μωβ και βαθυκόκκινα χρώματα είναι καλές πηγές ανθοκυανινών και προανθοκυανινών, που αποτελούν αντιοξειδωτικά συστατικά που σχετίζονται με τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τέτοια τρόφιμα είναι : βατόμουρα, blueberries, μελιτζάνα, δαμάσκηνα, κράνμπερις, σταφύλια, ραπανάκια, σμέουρα και φράουλες, μωβ λάχανο.

Πράσινο (σταυρανθή)

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται ινδόλες, σουλφοραφάνη και ισοθειοκυάνιο οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη μορφών καρκίνου και στην ενίσχυση της παραγωγής ενζύμων που μειώνουν τις τοξίνες στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα διασπούν επικίνδυνα καρκινογόνα χημικά. Τέτοια τρόφιμα είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το πράσινο λάχανο.

Κίτρινο & Πράσινο (φυλλώδη λαχανικά)

Πολλά κίτρινα και πράσινα λαχανικά είναι καλές πηγές δύο νεώσεων, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, που αποτελούν φυτοχημικά συστατικά που συσσωρεύονται στα μάτια και βοηθούν στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στα ηλικιωμένα άτομα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βήτα-καροτίνη. Τρόφιμα αυτής της κατηγορίας είναι: αγκινάρα, καλαμπόκι, μαρούλι, σκουός, κίτρινα φασόλια, ρόκα, σέσκουλα, γογγύλια.

Πορτοκαλί

Η άλφα και η βήτα καροτίνη προσδίδει σε τρόφιμα όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες ένα ιδιαίτερα λαμπερό πορτοκαλί χρώμα. Το σώμα μετατρέπει αυτές τις ενώσεις στη δραστική μορφή της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στο να διατηρεί τα μάτια, τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα υγιή. Τα φυτοχημικά συστατικά λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας από τηςν «επίθεση» των ελευθέρων ριζών. Τρόφιμα με πορτοκαλί χρώμα είναι: βερίκοκα, πεπόνι, καρότα, μάνγκο, πορτοκάλι, παπάγια, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, μανταρίνια και χειμωνιάτικο σκουός.

Κόκκινο

Τα κόκκινα τρόφιμα, όπως οι ντομάτες και το καρπούζι, περιέχουν το γνωστό λυκοπένιο, που ένα φυτοχημικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του προστάτη και του μαστού. Επίσης περιέχουν ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες (φυσικές χρωστικές ουσίες των φυτών), όπως είναι το ελλαγικό οξύ, η κερκετίνη και η εσπεριδίνη. Οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στα κόκκινα φρούτα και λαχανικά λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρακαι συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς. Εδώ ανήκουν: γκουάβα, ροζ γκρέϊπφρουτ, κόκκινες πιπεριές, τομάτες και καρπούζι.