Γράφει o
Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD
Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος
Η κατανάλωση ξηρών καρπών, ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής, μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιά μας. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μία εύκολη και σχετικά φθηνή επιλογή σνακ. Είναι όμως ταυτόχρονα πλούσιοι σε θερμίδες και για αυτό είναι σημαντικό να τους καταναλώνουμε σε μικρές μερίδες ώστε να προσλάβουμε όλα τα θετικά τους συστατικά που θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την καρδιά μας και να ακολουθήσουμε μία υγιεινή διατροφή.
Μπορεί οι ξηροί καρποί να βοηθήσουν την καρδιά μας;
Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δείχνει ότι οι ξηροί καρποί μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τους κινδύνους από καρδιακή νόσο και άλλες αιτίες, τα στοιχεία είναι ακόμη σχετικά ασαφή. Αλλά, εκτός από την περίπτωση που υπάρχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την κατανάλωση τους και μπορεί να συμπεριληφθούν ως μέρος μιας υγιούς για την καρδιά διατροφής.
Ένας τρόπος μέσω του οποίου οι ξηροί καρποί μπορεί να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς μας είναι μέσω της μείωσης της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής χοληστερόλης»). Η LDL παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία. Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα της φλεγμονής που συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσει μια μοιραία καρδιακή προσβολή.
Οι ξηροί καρποί μειώνουν και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας όταν βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό (φυσιολογικό όριο των τριγλυκεριδίων είναι τα 150 mg/dl).Τρώγοντας μια χούφτα (40 γραμμάρια) την ημέρα πχ. αμυγδάλων, φουντουκιών , φιστικιών ή κουκουναριών δυσχεραίνουμε την απορρόφηση της χοληστερόλης και μπορεί να μειώσουμε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αρκεί να είναι μη αλατισμένοι ή επικαλυμμένοι με ζάχαρη.
Τι περιέχουν λοιπόν οι ξηροί καρποί που προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας;
Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή φυτική πηγή:
• Ακόρεστων λιπαρών οξέων: Δεν είναι απολύτως σαφές για ποιο λόγο, αλλά πιστεύεται ότι τα “καλά” λίπη στους ξηρούς καρπούς – μονοακόρεστα και πολυακόρεστα – συμβάλουν μείωση της κακής χοληστερόλης.
• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε πολλά είδη καρπών π.χ. στα καρύδια, προστατεύουν την καρδιά μας, μεταξύ άλλων, μέσω της πρόληψης επικίνδυνου καρδιακού ρυθμού που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια.
• Φυτικές ίνες: Όλες οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις, έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο και επίσης πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.
• Βιταμίνη Ε: μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης των πλακών στις αρτηρίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή.
• Φυτικές στερόλες: Μερικοί ξηροί καρποί περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνη. Οι φυτικές στερόλες αν και προστίθενται συχνά σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, εμφανίζονται φυσικά στους ξηρούς καρπούς.
• L-αργινίνη: Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια πηγή L-αργινίνης, το οποίο είναι μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των τοιχωμάτων των αρτηριών, καθιστώντας τις αρτηρίες πιο ευέλικτες και λιγότερο επιρρεπείς σε θρόμβους.
http://www.kalikardia.gr/%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7/