/
543 Views0

Γράφει o
Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD
Κλινικός Διαιτολόγος – Βιολόγος

Τα γλυκά αποτελούν ένα βασικό συστατικό της διατροφής των Χριστουγέννων και ασφαλώς αποτελούν μία διατροφική πρόκληση για τα άτομα με διαβήτη.

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αποφύγουν εντελώς τα γλυκά, αλλά είναι εφικτό να τα εντάξουν στην διατροφή τους τις μέρες των γιορτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απορρυθμιστούν. Οι επίσημες συστάσεις αναφέρουν ότι στο συνολικό διαιτολόγιο μπορεί ένα ποσοστό μέχρι 10% να προέρχεται από έμμεση και λιγότερο άμεση πρόσληψη απλών σακχάρων. Επίσης, τα εντατικοποιημένα σχήματα και οι αντλίες ινσουλίνης δίνουν στα άτομα που ρυθμίζουν με αυτές τις μεθόδους το ζάχαρο τους τη δυνατότητα να «καλύπτουν» άμεσα τα ζάχαρα των γλυκών με δόσεις ινσουλίνης ταχείας δράσης.

Τα γλυκά αποτελούν κυρίως πηγή υδατανθράκων (με την μορφή των απλών υδατανθράκων λόγω ζάχαρης) αλλά και λιπαρών. Εάν πρόκειται να φάτε γλυκό στο γιορτινό τραπέζι και θέλετε να προσέξετε τη συνολική σας διατροφή είναι σημαντικό να περιορίσετε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που θα καταναλώσετε ταυτόχρονα όπως είναι το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι ή η γέμιση με ρύζι της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου και ταυτόχρονα τα συνολικά λιπαρά.

Από τα γλυκά που καταναλώνουμε στις γιορτές και συνδέονται με τη χριστουγεννιάτικη περίοδο κάποια είναι σχετικά καλές επιλογές και κάποια είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά. Έτσι, τα μελομακάρονα (χωρίς την επικάλυψη της σοκολάτας) είναι ασφαλώς μία καλή και παραδοσιακή επιλογή. Περιέχουν ελαιόλαδο, μονοακόρεστα δηλαδή λιπαρά, που είναι ό,τι καλύτερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, καρύδι, δηλαδή ίνες και καλή ποιότητα λίπους. Αντίθετα, οι κουραμπιέδες που, αν και θερμιδικά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, αποδίδουν θερμίδες κατώτερης ποιότητας, αφού περιέχουν βούτυρο ως βασική λιπαρή ουσία και ζάχαρη-ως βασική πηγή υδατάνθρακα.

Επίσης, γλυκά που βασίζονται στη σοκολάτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, λόγω κρέμας και βουτύρου και για αυτό είναι καλό η «μερίδα» να είναι σχετικά μικρή. Ένα όμως κομμάτι μαύρης σοκολάτας, και ειδικά αν είναι χωρίς ζάχαρη-με στέβια ή άλλο γλυκαντικό-μπορεί άνετα να αποτελέσει ένα άτυπο γλυκό επιδόρπιο που θα ικανοποιήσει με τη γλυκιά γεύση του, χωρίς όμως την έξτρα επιβάρυνση της ζάχαρης.

Τέλος, γλυκά όπως οι δίπλες, που είναι ένα τηγανητό γλυκό με πολύ λάδι και η βασιλόπιτα που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες δεν αποτελούν ασφαλώς μία καλή επιλογή για τα άτομα με διαβήτη.

Επειδή τα Χριστούγεννα συνδέονται με τη γλυκιά γεύση σας προτείνουμε και μία συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα κατάλληλα για άτομα με διαβήτη.

Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια
Συστατικά
●3/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
●1/4 φλιτζάνι μαργαρίνη light
●1 φλιτζάνι γλυκαντικό υποκατάστατο της ζάχαρης
●1 κουταλιά της σούπας βανίλια
●1/4 φλιτζανιού υποκατάστατο αυγού
●1/4 φλιτζάνι νερό
●3/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι (λευκό ή μηλίτη)
●1-1/2 φλιτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι
●1/2 φλιτζάνια αλεύρι κέικ
●1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
●1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες
●Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώστε ελαφρά ένα φύλλο ψησίματος.
●Ανακατέψτε μαζί το βούτυρο, τη μαργαρίνη, το γλυκαντικό και τη βανίλια σε ένα μέσο μπολ με ηλεκτρικό μίξερ ή με το χέρι. Ανακατέψτε μέχρι το βούτυρο να μαλακώσει. Προσθέστε υποκατάστατο αυγού, νερό και ξύδι.
●Ανακατεύουμε για λίγο.
●Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Μην το ανακατέψετε πάρα πολύ.
●Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και τοποθετήστε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
●Χωρίζουμε τη ζύμη στο μισό.
●Σχηματίστε κάθε μισό σε έναν κύκλο και κάλυψη με πλαστικό περιτύλιγμα. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου 1 ώρα, επιτρέποντας τη ζύμη να ηρεμήσει.
●Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας στο επιθυμητό πάχος. Κόψτε με κόπτες μπισκότων. Τοποθετήστε τα μπισκότα στο έτοιμο φύλλο.
●Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην πλάτη. Αφήστε τα να κρυώσουν.

ΠΗΓΗ: http://www.kalikardia.gr/xristougenniatika-epidorpia-gia-atoma-me-diaviti/