/
118 Views0

Οι διατροφικές επιλογές και η διάθεση συνδέονται στενά, με τη διατροφική ψυχιατρική να εξετάζει πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία. Η εφαρμοσμένη ψυχοφαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία δεν φέρνουν πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Ως αποτέλεσμα, άλλες παρεμβάσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Για το λόγο αυτό έχει υπάρξει μια έκρηξη στην έρευνα για τις επιπτώσεις της διατροφής στην ψυχική κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι μια σημαντική πτυχή της πρόληψης πολλών ψυχικών διαταραχών και, ταυτόχρονα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού των ανθρώπων με ψυχικές διαταραχές.

Σύνδεση διατροφής και διάθεσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φαγητό επηρεάζει το πώς νιώθουμε, αλλά το πώς νιώθουμε επηρεάζει επίσης τις διατροφικές μας επιλογές. Πέρα από τις βιολογικές και περιβαλλοντικές επιρροές, τα συναισθήματα, η ψυχική μας ευεξία και οι ψυχολογικές καταστάσεις διαμορφώνουν σημαντικά τη σχέση μας με το φαγητό όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Το αναπτυσσόμενο πεδίο της διατροφικής ψυχιατρικής διερευνά την περίπλοκη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Το φαγητό παρέχει μια αίσθηση ευεξίας και είναι ένα συναισθηματικό μέρος της ζωής που μπορεί να φέρει χαρά, άνεση και ευτυχία. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα όπως αγωνία, ασθένεια ή ακόμα και κατάθλιψη. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η διάθεση επηρεάζει το πόσο και τι επιλέγει κάποιος να φάει. Ταυτόχρονα, η διάθεση μπορεί να επηρεάσει τις ασθένειες, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, η οποία είναι η κατανάλωση τροφής ως απόκριση σε συναισθηματικές ενδείξεις αντί για φυσιολογική πείνα, είναι συνηθισμένη.

Διατροφή και Ψυχική Υγεία

Τροφές που ενισχύουν τη διάθεση

Το έντερο και ο εγκέφαλος έχουν μια ισχυρή σύνδεση. Η ενσωμάτωση φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες με αντιοξειδωτικά, πρεβιοτικά (ίνες που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα) και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά από θαλασσινά και σπόρους, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην υγεία του εντέρου και της ψυχής . Άλλες τροφές που βοηθούν στην ανύψωση της διάθεσης περιλαμβάνουν τη μαύρη σοκολάτα, τα μούρα, τα λιπαρά ψάρια, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ο καφές.

Αντίθετα, η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με δίαιτες χαμηλές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, ένας τύπος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), τα οποία είναι άφθονα στα λιπαρά ψάρια κρύου νερού, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή το 20% του ξηρού βάρους του εγκεφάλου αποτελείται από PUFA. Επίσης, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να παίζει ρόλο στην κατάθλιψη επειδή επηρεάζει την καλή αίσθηση, το σύστημα σεροτονίνης και τους κιρκάδιους ρυθμούς, που και τα δύο σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης. Επιδιώξτε να λαμβάνετε καθημερινά ηλιακό φως για 10 έως 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό και να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως εμπλουτισμένο γάλα, γιαούρτι, αυγά και μανιτάρια.

ΠΗΓΗ:  https://chicagohealthonline.com/food-mood-nutrition/

Grajek M, Krupa-Kotara K, Białek-Dratwa A, Sobczyk K, Grot M, Kowalski O, Staśkiewicz W. Nutrition and mental health: A review of current knowledge about the impact of diet on mental health. Front Nutr. 2022 Aug 22;9:943998.