/
325 Views0

Μία νέα δημοσίευση με ένα νέο consensus σχετικά με τη βιταμίνη D και την ανάγκη συμπληρωματικής χορήγησης δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Endocrine Reviews”.

Στο 6ο Διεθνές Συνέδριο, «Διαμάχες στη βιταμίνη D», που συγκλήθηκε για να συζητηθούν αμφιλεγόμενα θέματα, όπως ο μεταβολισμός της βιταμίνης D, η αξιολόγηση, οι δράσεις και συμπληρωματική χορήγηση και πρόσληψη της. Νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς δράσης της βιταμίνης D υποδηλώνουν συνδέσμους με καταστάσεις που δεν εξαρτώνται
μόνο με μειωμένη έκθεση στον ήλιο ή πρόσληψη δίαιτας και αυτό μπορεί να ανιχνευθεί με διακριτικούς μη κανονικούς μεταβολίτες της βιταμίνης D. Πέρα από τα γνωστά σκελετικά χαρακτηριστικά, το ενδιαφέρον για τις εξωσκελετικές επιδράσεις της βιταμίνης D έχει οδηγήσει σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τα αναπνευστικά αποτελέσματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τον διαβήτη και τη θνησιμότητα.

Η από του στόματος χορήγηση βιταμίνης D είναι η προτιμώμενη οδός.

Η χοληκαλσιφερόλη ευνοείται λόγω της ασφάλειας και των ελάχιστων απαιτήσεων παρακολούθησης. Η καλσιφεδιόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες καταστάσεις, ενώ η καλσιτριόλη θα πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένες διαταραχές στις οποίες ο ενεργός μεταβολίτης δεν είναι εύκολα παράγεται in vivo.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση των επιδράσεων της βιταμίνης D σε σχέση με τα διαφορετικά συνιστώμενα επίπεδα 25(OH)D και αποτελεσματικότητα των διαφορετικών συμπληρωματικών σκευασμάτων στην επίτευξη βιοχημικών και κλινικών αποτελεσμάτων εντός του πολυπρόσωπου σκελετού και εξωσκελετικές πιθανές επιδράσεις της βιταμίνης D.

ΠΗΓΗ: Guistina A et a., Endocrine Reviews, 2024, 45, 625–654