/
121 Views0
Μεσογειακή Διατροφή στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής

Στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού “Climate” δημοσιεύτηκε το άρθρο μας “The Mediterranean Diet in the Era of Climate Change: A Reference Diet for Human and Planetary Health” μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή Ν.Κατσιλάμπρο και την ιατρό Χρ.Κολιάκη.

Το άρθρο μας είναι μια ανασκόπηση σχετικά με το ρόλο της μεσογειακής διατροφής στην κλιματική αλλαγή. Στις μέρες μας, η κλιματική αλλαγή αποτελεί τεράστια παγκόσμια απειλή για την ανθρώπινη υγεία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η αυξημένη παγκόσμια ανάγκη για τρόφιμα η παραγωγή έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η διατροφή μπορεί να συνδέσει την ανθρώπινη υγεία με περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνδέονται στενά με τα ανθρωπογενή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα σημερινά δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα που βασίζονται σε ζώα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενή περιβαλλοντικά αποτυπώματα.

Σε αυτήν την παρούσα αφηγηματική ανασκόπηση, αντιμετωπίζουμε τη διασύνδεση της μεσογειακής διατροφής (ΜΔ) με την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα. Η μεσογειακή διατροφή είναι μια ιδιαίτερα συνιστώμενη διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων ενδοκρινικών και καρδιομεταβολικών παθήσεων. Πέρα από τις τεκμηριωμένες επιδράσεις του που προάγουν την υγεία, αυτό έχει επίσης ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Με βάση τα στοιχεία που εξετάζονται εδώ, η ΜΔ θα πρέπει να ενσωματωθεί στο πλαίσιο ενός μοντέλου «One Health», το οποίο συνεπάγεται τη βελτίωση όχι μόνο της ανθρώπινης υγείας αλλά και της πλανητικής υγείας και της βιωσιμότητας του συστήματος τροφίμων. Η ανασκόπηση μας στοχεύει να παράσχει ένα κίνητρο στους επαγγελματίες υγείας να συστήσουν ένθερμα την εφαρμογή της ΜΔ υπό την τρέχουσα πίεση της κλιματικής αλλαγής, παρά όλα τα εμπόδια, στοχεύει τόσο την ανθρώπινη υγεία διατήρηση και πλανητική ευημερία.