/
477 Views0
όφελος η μείωση κόκκινου,επεξεργασμένου κρέατος

Τα τελευταία χρόνια έχει ερευνηθεί η σημασία της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η επίπτωση τους στην υγεία. Τα αλλαντικά και τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος είναι ανάμεσα σε αυτά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εδώ και χρόνια έχει επισημάνει τη σημασία τους για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πολλαπλών χρόνιων ασθενειών, αν και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη σχέση με το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό “The Lancet Planetary Health” εξετάστηκε πώς οι μειώσεις στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου και θνησιμότητας στον ενήλικο πληθυσμό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη η μείωση της κατανάλωσης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και της συνολικής θνησιμότητας για μια δεκαετία, όπως δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health. Η μελέτη περιλάμβανε 8.665 μεσήλικες ενήλικες στις ΗΠΑ και διαφοροποίησε την ποσότητα κρέατος που καταναλώθηκε, με τους ερευνητές να προτείνουν ότι η μείωση της πρόσληψης «θα ήταν σύμφωνη με τις υπάρχουσες συστάσεις για μείωση του νατρίου και των κορεσμένων λιπαρών και ότι η περισσότερη πρόσληψη κρέατος και πουλερικών πρέπει να είναι από φρέσκα κρέατα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα έναντι επεξεργασμένων κρεάτων».

Μια μείωση κατά 30% στην πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να οδηγήσει σε 46.100 λιγότερους θανάτους σε μια περίοδο 10 ετών και για αυτό οι ερευνητές ζήτησαν από τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς να συστήσουν τον περιορισμό των επεξεργασμένων κρεάτων. Οι μειώσεις στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% σε μια δεκαετία οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις των χρόνιων ασθενειών και της θνησιμότητας μεταξύ των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα οφέλη για την υγεία εκτιμήθηκαν να είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες ερωτηθέντες, οι οποίοι αποτελούσαν το 55% των εκτιμώμενων προλαμβανομένων περιστατικών διαβήτη τύπου 2 και το 62% των εκτιμώμενων προλαμβανόμενων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από μείωση κατά 30% στην πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος κατά τη διάρκεια περίοδο 10 ετών.

ΠΗΓΗ: https://www.healio.com/news/primary-care/20240717/reducing-certain-meat-intake-could-significantly-reduce-chronic-disease-death

Estimated effects of reductions in processed meat consumption and unprocessed red meat consumption on occurrences of type 2 diabetes, cardiovascular disease, colorectal cancer, and mortality in the USA: a microsimulation study – The Lancet Planetary Health