/
614 Views0
υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και αϋπνία

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) έχει συνδεθεί με πολλά μεταβολικά και ογκολογικά νοσήματα επισημαίνοντας της σημασία του περιορισμού της κατανάλωση τους. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται και με τη χρόνια αϋπνία στο γενικό πληθυσμό.

Η Pauline Duquenne, από το Πανεπιστήμιο Nord της Σορβόννης στο Παρίσι, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης UPF και της χρόνιας αϋπνίας σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού. Η ανάλυση περιελάμβανε 38.570 ενήλικες που είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο ύπνου το 2014 και τουλάχιστον δύο 24ωρα διατροφικά αρχεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19,4 % των συμμετεχόντων είχαν συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας και κατά μέσο όρο, το UPF αντιπροσώπευε το 16 % της συνολικής διατροφικής πρόσληψης. Η κατανάλωση UPF συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες χρόνιας αϋπνίας σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση (αναλογία πιθανοτήτων για απόλυτη 10 τοις εκατό μεγαλύτερη πρόσληψη UPF στη διατροφή, 1,06), με μεγαλύτερες πιθανότητες για τους άνδρες (αναλογία πιθανοτήτων, 1,09) από τις γυναίκες (αναλογία πιθανοτήτων, 1,05).

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που αναφέρει σημαντικές ανεξάρτητες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης των UPF και της χρόνιας αϋπνίας μεταξύ ανδρών και γυναικών που επιλέχθησαν από τον γενικό πληθυσμό. Η μεγάλη αυτή επιδημιολογική μελέτη αποκάλυψε μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης UPF και της χρόνιας αϋπνίας, ανεξάρτητα από κοινωνικοδημογραφικές παραμέτρους, τον τρόπο ζωής, την ποιότητα της διατροφής και την κατάσταση της ψυχικής υγείας.

ΠΗΓΗ:

https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(24)00094-7/fulltext#%20

https://www.healthday.com/healthpro-news/nutrition/ultraprocessed-food-intake-tied-to-chronic-insomnia