/
3,429 Views0
Το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες του, κάνουν το αίσθημα της δίψας πιο συχνό και έντονο. Μέσα από την άσκηση αλλά και την απλή έκθεση μας στον ήλιο χάνουμε πολλά υγρά μέσα από την εφίδρωση. Η τακτική λήψη λοιπόν υγρών είναι σημαντική για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, την αναπλήρωσης των απωλειών, αλλά και την αποφυγή της σωματικής κούρασης και την αύξηση της σωματικής απόδοσης. Προκύπτει έτσι συχνά το ερώτημα «τι να πιούμε;» έτσι ώστε να σβήσουμε τη δίψα μας, αλλά να κρατήσουμε και το ζάχαρο σταθερό. Οι επιλογές είναι σίγουρα πολλές, αλλά απαιτείται προσοχή και έλεγχος στις ετικέτες. Επειδή λοιπόν το νερό, αν και η ιδανικότερη λύση αφού δεν έχει θερμίδες, ζάχαρη, χοληστερίνη ή καφεΐνη, δεν μπορεί να είναι πάντα η επιλογή μας, όταν διψάσουμε, παραθέτουμε παρακάτω άλλες επιλογές.
 
Ανθρακούχα ποτά-Αναψυκτικά: Συχνή πλέον επιλογή, αφού για πολλά άτομα τα αναψυκτικά είναι η συχνότερη επιλογή κατά της δίψας. Υπάρχει πλέον πληθώρα επιλογών, με διαφορετικές γεύσεις και με / χωρίς ζάχαρη. Για τους περισσότερους τύπους αναψυκτικών όπως π.χ. τύπου κόλα, υπάρχουν πλέον οι επιλογές  “diet” “light”, “max”, “χωρίς ζάχαρη”, που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά τεχνητά υποκατάστατα, όπως π.χ. ασπαρτάμη, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Και αυτά όμως δεν πρέπει να υπερκαταναλώνονται ή να αντικαθιστούν πλήρως το νερό, αφού προκαλούν εντονότερο αίσθημα δίψας και πολλά περιέχουν υψηλά ποσοστά καφεΐνης αλλά και ανθρακικού. Οι κανονικές επιλογές που περιέχουν ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται μόνο σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας, αφού ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
 
Χυμοί φρούτου:  Το καλοκαίρι, η κατανάλωση των χυμών ανεβαίνει κατακόρυφα. Είναι δροσεροί, δίνουν ευχάριστη γεύση, έχουν (οι περισσότεροι) βιταμίνες. Είναι όμως κατάλληλοι για ένα διαβητικό άτομο; Υπάρχουν διάφοροι τύποι χυμών, ανάλογα με το ποσοστό του φυσικού χυμού, που αυτοί περιέχουν (κάτι που επηρεάζει και το ποσοστό της προστιθέμενης ζάχαρης). Όσοι είναι 100% φυσικοί χυμοί σαφώς μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ως υποκατάστατο κάποιου φρούτου (στα πλαίσια των 5 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα). Πρέπει όμως να προσέξουμε την κατανάλωση τους, γιατί παραπάνω ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, δεδομένου ότι περιέχουν ζάχαρα, αλλά παράλληλα και πολύ λίγες φυτικές ίνες, οι οποίες συντελούν στην βραδύτερη απορρόφηση των ζαχάρων. Επίσης χυμοί με την ένδειξη «νέκταρ» ή «φρουτοποτό», οι οποίοι έχουν περιεκτικότητα σε φρούτο και φυσικό χυμό περίπου 20%, είναι ακατάλληλοι, δεδομένου ότι είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, και πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τους.
 
Συμπυκνωμένος χυμός: Είναι οι κλασσικοί «χυμοί» που διαλύονται σε νερό πριν την κατανάλωση τους. Κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις φρούτο (πορτοκάλι, βύσσινο) και είναι πολύ πλούσιοι σε ζάχαρη. Έτσι είναι μια κατηγορία χυμού που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με διαβήτη, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις που οι χυμοί αυτοί είναι «χωρίς ζάχαρη», οπότε μια μέτρια κατανάλωση δε θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στη ρύθμιση του διαβητικού (αν και τέτοιοι χυμοί είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι σε άλλες χώρες, στη Ελλάδα η κατανάλωση τους είναι σχετικά περιορισμένη).
 
Ροφήματα σοκολάτας σε σκόνη: είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, τόσο τους χειμερινούς μήνες ως ζεστά ροφήματα, όσο και το καλοκαίρι με παγάκια. Περιέχουν συνήθως και ζάχαρη, αλλά και αρκετό λίπος, στοιχεία που τα καθιστούν ακατάλληλα για τα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα όσα έχουν και πρόβλημα βάρους. Υπάρχουν όμως και κάποια σκευάσματα τα οποία είναι χωρίς ζάχαρη (έχουν προσθήκη ασπαρτάμης), αλλά και χαμηλά σε λίπος (χαρακτηριστικά ένα προϊόν γνωστής αγγλικής εταιρείας δίνει 40 θερμίδες ανά ρόφημα!). Αυτά σαφώς μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιο ενός ατόμου με διαβήτη, δεδομένου όμως ότι το άτομο αυτό δεν υπερκαταναλώνει γενικά προϊόντα τύπου «λάϊτ», όπως γιαούρτια, παγωτά και αναψυκτικά, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα της προσλαμβανόμενης ποσότητας γλυκαντικού.
 
Παγωμένο γάλα: Ένα ποτήρι παγωμένο γάλα είναι σίγουρα μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι, είτε στο πρωινό, είτα σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε πως 1 ποτήρι γάλα, πέρα από το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο, δίνει και ικανοποιητική ποσότητα υδατανθράκων, με τη μορφή ζαχάρων, και έτσι πρέπει να συνυπολογίζονται με τους υπόλοιπους υδατάνθρακες και έτσι πρέπει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση.
 
Ισοτονικά αθλητικά ποτά: Περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό νερού, ζάχαρης και ηλεκτρολυτών. Αποσκοπούν στην αντικατάσταση των υγρών και της ενέργειας, που χάνονται κατά την εντατική άσκηση. Για τα άτομα όμως που δεν κάνουν τακτική και έντονη άσκηση τέτοια ποτά δεν προτείνονται, αφού θα οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η κατανάλωση των αντιστοίχων προϊόντων που δεν περιέχουν ζάχαρη, νερού ή άλλων ποτών χωρίς ζάχαρη είναι η πιο καλή επιλογή.
 
Κρύο τσάι: Είναι ένα πολύ δροσιστικό ρόφημα που μπορεί να αποτελέσει καλή εναλλακτική για τα άτομα βέβαια που καταναλώνουν τσάι γενικότερα, προσδίδοντας παράλληλα και λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Προσοχή χρειάζεται βέβαια στην κατανάλωση των έτοιμων προϊόντων σε κουτί τα οποία περιέχουν ζάχαρη. Έτσι, αν κάποιο διαβητικό άτομο θέλει να πιει κρύο τσάι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα έτοιμα προϊόντα τύπου «λάϊτ» που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά, ή ακόμα απλούστερα να παρασκευάσουν μόνα τους το κρύο τσάι, με γεύση ή χωρίς, προσθέτοντας παγάκια και διατηρώντας το στο ψυγείο.   
 
Μεταλλικό νερό με γεύσεις: κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις φρούτου όπως λεμόνι, limeή πορτοκάλι. Αν θέλετε να καταναλώσετε τέτοια προϊόντα, αρκεί να ελέγξετε την ετικέτα για να διαπιστώσετε αν περιέχουν ζάχαρη (συνήθως είναι χωρίς ζάχαρη και τους έχει γίνει προσθήκη αρώματος). Είναι μια καλή εναλλακτική σε χυμούς και είναι ευχάριστα για να σβήνουν τη δίψα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Φυσική λεμονάδα: είναι μια πρόταση που σίγουρα θα σας ικανοποιήσει χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα του ζαχάρου σας. Αρκεί να προσθέσετε το φυσικό χυμό από ένα στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι σόδα και να βάλετε, αν το επιθυμείτε, ένα κουταλάκι με τεχνητό γλυκαντικό. Θα έχετε ένα πολύ δροσιστικό αναψυκτικό, χωρίς καθόλου ζάχαρη. Ακόμα μια λύση για το καλοκαίρι είναι η κατάψυξη φυσικού χυμού λεμονιού ή πορτοκαλιού σε θήκες για παγάκια και η προσθήκη τους σε απλό ή μεταλλικό νερό.      
 
Όπως βλέπουμε υπάρχουν πολλές επιλογές για να μας σβήσουν τη δίψα, χωρίς τύψεις και δυσάρεστες επιπτώσεις για το ζάχαρο μας. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί, δεδομένου ότι η υγρή μορφή συντελεί στην ταχύτερη απορρόφηση των ζαχάρων και ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Προσέξτε λοιπόν και… στην υγειά σας.