/
2,196 Views0
Τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το όφελος αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες.
 
 
Ερευνητές από το Γερμανικό Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, στο Ρέεμπρουκε, παρουσίασαν μελέτη με 183.518 κατοίκους της Καλιφόρνια και της Χαβάι, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR) το οποίο διεξάγεται στο Λος Άντζελες.
Όπως είπαν, η πορεία της υγείας των εθελοντών παρακολουθήθηκε επί 8 χρόνια κατά μέσον όρο. Οι 529 από αυτούς ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος.
Όσοι εθελοντές κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.
Ειδικά στους καπνιστές, όμως, παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, ίσως διότι ούτως ή άλλως κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες φλαβονόλες.
Το κάπνισμα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος και «εκτός από τη διακοπή του, έως τώρα δεν είχαμε κάποιον άλλο παράγοντα του τρόπου ζωής που να ξέραμε ότι μπορεί να προστατεύσει από αυτόν τον επικίνδυνο καρκίνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ούτε Ντλινγκς.
Οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την επίδραση τριών φλαβονολών (της κεμπφερόλης, της κερσετίνης και της μυρισετίνης) στην μείωση του κινδύνου. Όπως διαπίστωσαν, η κεμπφερόλη που υπάρχει εν αφθονία στο σπανάκι και σε ορισμένα είδη λάχανου παρείχε την μεγαλύτερη προστασία (μείωνε τον κίνδυνο κατά 22%).
Ωστόσο, και η κερσετίνη (υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα κρεμμύδια) και η μυρισετίνη (κυρίως ανευρίσκεται στα κόκκινα κρεμμύδια και στα μούρα) μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος – αλλά μόνο στους νυν καπνιστές και όχι στους πρώην ή στους εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.
Κατά τη μελέτη δεν αναζητήθηκαν οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους οι φλαβονόλες μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του παγκρέατος.
Εντούτοις, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των συστατικών αυτών – που έχουν τεκμηριωθεί και από προγενέστερες μελέτες – αποδίδονται γενικά στην ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και το οξειδωτικό στρες, καθώς και στο ότι ευνοούν τον φυσικό (προγραμματισμένο) θάνατο των κυττάρων (τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν).
«Το κυριότερο εύρημά μας είναι ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φλαβονόλες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Ντλινγκς.
«Το εύρημα αυτό ενισχύει τις υπάρχουσες συστάσεις για καθημερινή κατανάλωση φυτικών τροφίμων, αν και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες για να είμαστε απολύτως σίγουροι», πρόσθεσε.
 
ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr