Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να πούμε «ναι» σε κάτι για το οποίο μπορεί να μη γνωρίζουμε ή να αμφιβάλλουμε. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε θέματα διατροφής και υγείας, δεν είναι ό,τι πιο απλό. Συχνά παρασυρόμαστε από διαδεδομένες απόψεις χωρίς ουσία ή και εδραιωμένες αντιλήψεις που δεν έχουν βάση. Κι έτσι δημιουργούνται οι λεγόμενοι «μύθοι». Τέτοιοι υπάρχουν ακόμη και για το πώς πρέπει να ψωνίζουμε και τι είδους προϊόντα πρέπει να προτιμάμε. Δείτε τους και μάθετε την πραγματικότητα.
Μύθος Νo1: Τα αυγά με καφέ κέλυφος είναι πιο ωφέλιμα από αυτά με λευκό κέλυφος
Πραγματικότητα: Το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει το πόσο ωφέλιμο είναι το αυγό, αλλά δείχνει το χρώμα των φτερών και των αυτιών του πουλιού. Τα καφέ αυγά προέρχονται από κότες κόκκινα αυτιά και καφέ φτερά. Δεδομένου λοιπόν ότι κάποιες φορές τα καφετιά αυγά κοστίζουν λιγότερο από τα λευκά, μπορείτε να τα προτιμάτε για να κερδίζετε χρήματα, χωρίς να χρειάζεται να συμβιβαστείτε σχετικά με τη διατροφή σας.
Μύθος Νo2: Το ψωμί σίτου παρασκευάζεται με σιτάρι ολικής αλέσεως
Πραγματικότητα: Δεν είναι βέβαιο ότι είναι το σκούρο ψωμί ή τα αρτοποιήματα που φέρουν π.χ. την ετικέτα «πολύσπορο», παρασκευάζονται από ολόκληρο το σιτάρι. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από αυτά, παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο, λευκό αλεύρι. Μπορείτε να επιλέξετε τα πραγματικά προϊόντα ολικής αλέσεως, ελέγχοντας τον κατάλογο των συστατικών. Ο όρος «ολικής άλεσης», θα πρέπει να αναφέρεται πριν από το όνομα του κόκκου.
Μύθος Νo3: Τα οργανικά προϊόντα είναι πάντα καλύτερα Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να σχετίζονται με μικρότερη πρόσληψη φυτοφαρμάκων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και παραπάνω θρεπτικά. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο και άλλα προϊόντα που καταναλώνονται χωρίς τη φλούδα τους και θα πρέπει να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, ανεξάρτητα από το αν είναι βιολογικά ή όχι.
Πραγματικότητα:
Μύθος Νo4: Αποφύγετε τα γλυκά και κάντε πιο υγιεινές επιλογές Δεν είναι κακό να φάτε φρούτα με γιαούρτι ή παγωτό, μια πουτίγκα με χαμηλά λιπαρά ή κάποιο γλυκό με ξηρούς καρπούς. Η μαύρη σοκολάτα μάλιστα είναι ένα σημαντικό προϊόν που βοηθάει στον έλεγχο του βάρους. Η πλήρης απαγόρευση των γλυκών, είναι κάτι το υπερβολικό και δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα πρέπει να ασκείτε τον δέοντα έλεγχο στις μερίδες και τις ποσότητες και να αποφεύγετε τα προϊόντα που έχουν υπερβολικές θερμίδες.
Πραγματικότητα:
Μύθος Νo5: Τα φυσικά προϊόντα και αυτά με χαμηλά λιπαρά, είναι πάντα πιο υγιεινά Κάντε τον κόπο να ελέγξετε τις ετικέτες των συστατικών των προϊόντων και μην παρασύρεστε από ταμπέλες του τύπου «χαμηλά λιπαρά» ή «φυσικό». Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε νάτριο και με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες και προτιμήστε όσα έχουν λιγότερο από το 8% της ημερήσιας αξίας ανά μερίδα, σε κορεσμένα λίπη.
Πραγματικότητα:
Μύθος Νο6: Προτιμήστε τις «οικογενειακές» συσκευασίες Μπορεί να κερδίζει η τσέπη σας με αυτού τους είδους τις συσκευασίες, αλλά καλό είναι να ελέγχετε αν πρόκειται για προϊόντα υποδεέστερης ποιότητας. Αν πάντως προτιμάτε να αγοράζετε μεγάλες ποσότητες και συσκευασίες, κάντε το σε προϊόντα καθαρισμού και όχι διατροφής, ή στα κατεψυγμένα.
Πραγματικότητα:
Μύθος Νο7: Τίποτα δε συγκρίνεται με τα φρέσκα προϊόντα Οι τιμές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί κάποιες φορές να σας φανούν απαγορευτικές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να αγοράζετε κατεψυγμένα τρόφιμα. Τα κατεψυγμένα που έχουν αποθηκευτεί άμεσα και έχουν συντηρηθεί σωστά, διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τη φρεσκάδα των τροφίμων. Εάν αγοράσετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, φροντίστε να τα ξεπλένετε καλά για να απομακρύνετε την προσθήκη ζάχαρης και αλατιού.
Πραγματικότητα:
Μύθος Νο8: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολλές θερμίδες Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλές πηγές ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D, αλλά μας δίνουν επίσης λίπος, χοληστερόλη και θερμίδες. Μπορείτε πάντα να απολαμβάνετε τα γαλακτοκομικά, προτιμώντας αυτά με χαμηλά λιπαρά, ή χωρίς λιπαρά.
Πραγματικότητα:
Μύθος Νο9: Είναι καλύτερο το γάλα σε διάφανα μπουκάλια Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το γάλα έχει καλύτερη γεύση στα γυάλινα μπουκάλια, αλλά στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε αδιαφανείς συσκευασίες, για να εμποδίζεται η διάσπαση της ριβοφλαβίνης, μιας εξαιρετικά φωτοευαίσθητης βιταμίνης του συμπλέγματος Β στο γάλα.
Πραγματικότητα:
Μην ακούτε λοιπόν μύθους και αστήρικτες απόψεις που μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή και την αγορά των τροφίμων σας. Ενημερωθείτε σωστά και διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και να’ στε σίγουροι πώς θα κάνετε τις σωστές επιλογές.