/
1,180 Views0
 

5 διεθνείς υγιεινές συνήθειες διατροφής
 
Όσοι έχουν ταξιδέψει σε ξένες χώρες γνωρίζουν ότι κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και σε ποιες χώρες είναι υγιεινή η μαγειρική. Σε κάθε χώρα υπάρχουν υγιεινές συνήθειες όσον αφορά το φαγητό, την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.
Συνεχιζόμενες έρευνες για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και τα τρόφιμα από την Ασία παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακολουθούν απλές συμβουλές προετοιμασίας και κατανάλωσης τροφής και υγιεινές συνήθειες από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Με απλές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε μπορείτε να έχετε μεγάλα οφέλη στην υγεία και ευχαρίστηση στο τραπέζι.
 
Καταναλώνετε πολλά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα ολικής αλέσεως
Οι χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα και η Κίνα.
Σε πολλές χώρες το κρέας αποτελεί γαρνιτούρα. Η παραδοσιακή κινέζικη διατροφή, για παράδειγμα, αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου, τα λαχανικά είναι κύριο γεύμα και όχι γαρνιτούρα.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 3 μερίδες ή περισσότερες την ημέρα περιορίζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρδιοπάθεια και ορισμένες μορφές καρκίνου. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 85.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι όσες έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια κατά 20%.
Οι οδηγίες διατροφής στις Η.Π.Α, από το υπουργείο Γεωργίας συνιστούν την κατανάλωση μεταξύ 5 και 13 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Καλό είναι να γεμίζει κάποιος το πιάτο του κατά τα 2/3 με λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο με ψάρι ή κρέας, υποστηρίζει ο διατροφολόγος Montignac. Επιπλέον συνιστάται να γεμίζετε το πιάτο σας με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα σε ότι αφορά τα τρόφιμα. Επίσης καλό είναι να δοκιμάζετε καινούργια φρούτα.
 
Απολαύστε ένα χαλαρό δείπνο
Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιαπωνία.
Το γεύμα σε αυτές τις χώρες συνήθως διαρκεί αρκετή ώρα. Στην πραγματικότητα, μια από τις διατροφικές οδηγίες στην Ελλάδα, όπως και οι οδηγίες στις Η.Π.Α λέει να τρώμε αργά, κατά προτίμηση σε τακτικές ώρες και σε ευχάριστο περιβάλλον. Το να μοιράζεται κάποιος το γεύμα του είναι τόσο σημαντικό που, σύμφωνα με την κυρία Τριχοπούλου οι Έλληνες ονομάζουν κάποιον φίλο τους χρησιμοποιώντας την έκφραση ‘έχουμε φάει ψωμί μαζί’.
Για τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, τα γεύματα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια, πρακτική που ενθαρρύνει το δέσιμο. Το να τρώει κάποιος αργά και χαλαρά αποθαρρύνει την υπερφαγία και ενθαρρύνει τη χαλάρωση, που βοηθά στη χώνευση. Ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή πιο εύκολα και αποτελεσματικά όταν είναι ήρεμος.
Βρείτε χρόνο να δοκιμάσετε το άρωμα, την υφή και τη γεύση των τροφίμων. Μια παραδοσιακή τελετουργία τσαγιού στην Ιαπωνία περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων. Άλλος τρόπος να απολαύσετε το γεύμα σας είναι ο εξής. Μπορείτε να χωρίσετε το γεύμα. Αντί να φέρνετε στο τραπέζι όλα τα πιάτα μαζί, να φέρνετε στο τραπέζι μια σαλάτα, μετά το φρούτο, το ορεκτικό και το επιδόρπιο με 10 περίπου λεπτά ανάμεσα για να χωνέψετε, να μιλήσετε και να χαλαρώσετε. Όταν ετοιμάζετε το γεύμα με σύζυγο, οικογένεια ή μόνη σας στρώστε το τραπέζι και καθίστε αντί να περιμένετε στην κουζίνα.
 
Ελέγξτε τις μερίδες

Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Γαλλία και η Ιαπωνία

 

Υπάρχει αφθονία θρεπτικών και νόστιμων τροφών στις μέρες μας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τις μερίδες. Ένα μέσο γεύμα στη Γαλλία είναι κατά 25% μικρότερο σε σχέση με τις Η.Π.Α. Έρευνα αποκάλυψε ότι ένα κανονικό γιαούρτι στις Η.Π.Α είναι κατά 82% μεγαλύτερο από αυτό που πωλείται στο Παρίσι, ενώ ένα αναψυκτικό είναι κατά 52% μεγαλύτερο. Στην Ιαπωνία τα τρόφιμα πωλούνται σε μικρότερα μεγέθη και συχνά καταναλώνονται σε μπολ αντί για πιάτο.
Επιπλέον, οι Ιάπωνες σταματάνε να τρώνε όταν έχουν καταναλώσει το 80% της τροφής, πριν χορτάσουν. Σε περιοχή της Ιαπωνίας παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής. Μπορείτε να σερβίρετε σε μικρά πιάτα ή σε μπολ και να επιλέγετε τρόφιμα που φέρνουν την αίσθηση του κορεσμού, όπως ίνες και λαχανικά. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ζυγαριά για να μετράτε τις μερίδες.
 
Καταναλώνετε ποικιλία φρέσκων-μη κατεργασμένων τροφίμων
Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Η.Π.Α.
Στις Η.Π.Α υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφίμων από άλλες χώρες όπως και βιολογικά προϊόντα. Το να ψωνίζει κανείς σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να περιλαμβάνει στάσεις στον χασάπη, τον φούρνο και τον μανάβη-γεγονός το οποίο αυξάνει το επίπεδο δραστηριότητας του καταναλωτή, αλλά οδηγεί και σε γεύματα φτιαγμένα από μη επεξεργασμένα υλικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα φρέσκα προϊόντα παρέχουν περισσότερες ίνες, λιγότερες θερμίδες, κορεσμένα λίπη και λιγότερη ζάχαρη και αλάτι.
Συνιστάται να παραλείπετε τις επεξεργασμένες τροφές και να επιλέγετε ολικής αλέσεως και φρέσκες. Θα πρέπει να καταναλώνετε σαλάτες να περιέχουν πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια και ντομάτες. Μπρόκολο και σπανάκι είναι επίσης θρεπτικά τρόφιμα.
 
Προσθέστε μπαχαρικά στα πιάτα σας
Χώρες που το εφαρμόζουν είναι η Ινδία, Η Κίνα, η Ταϊλάνδη και οι Η.Π.Α
Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά προσθέτουν γεύση, εμφάνιση και υγεία στο πιάτο σας. Εκτός από το να έχουν λίγες θερμίδες τα πιάτα σας και λίγα λιπαρά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υλικά όπως το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα καρυκεύματα, όπως η κανέλα, περιορίζουν τις ασθένειες.
Σε έρευνα που έγινε σε 60 ανθρώπους και διήρκεσε 40 μέρες αποκαλύφτηκε ότι άνθρωποι με διαβήτη 2 κατανάλωναν μισό κουτάλι του τσαγιού κανέλα δυο φορές την ημέρα, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με άγνωστα μπαχαρικά σε γνωστά φαγητά. Καλό είναι να προσθέτετε φρέσκα αρωματικά, όπως βασιλικό ή μέντα σε σαλάτες για ενδυνάμωση της γεύσης.

www.iatronet.gr