/
3,289 Views0

Ο ρόλος της κατάθλιψης, στην αύξηση βάρους.
 
 
Η παχυσαρκία μπορεί να έχει σε κάποιες περιπτώσεις κλινικές καταβολές, για ένα μεγάλο αριθμό όμως ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αύξηση βάρους οφείλεται σε υπερφαγία γιατί δεν ‘νιώθουν’ συναισθηματικά καλά. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, τα αισθήματα ποικίλουν, μπορεί κάποιος να την βιώνει ως ένα ελαφρύ αίσθημα λύπης ή ως την απέραντη δυστυχία. Διαφοροποίηση παρατηρήται και στον τρόπο επίδρασης, ένα ποσοστό του πληθυσμού χάνει βάρος και ένα άλλο μέρος παίρνει βάρος και στις δύο όμως περιπτώσεις, οι άνθρωποι προσπαθούν μία δυσκολη συναισθηματική κατάσταση να την αντιμετωπίσουν με το φαγητό. Συνεπώς οδηγούνται είτε σε απώλεια βάρους-να μην τρώνε- είτε σε αναγκαστική υπερφαγία.
 Κατά την διάρκεια των καταθλιπτικών περιόδων η ‘αυτοεκτίμηση’ μας είναι ευάλωτη, αισθήματα (λύπης, θλίψης, απογοήτευσης, κούρασης και εξάντλησης) εναλλάσονται η συνυπάρχουν καθιστώντας την καθημερινότητα δύσκολη και εννίοτε ανυπόφορη.
Η ‘εκτίμηση σώματος’ είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την διατροφική συμπεριφορά μας. Η έλλειψη ικανοποίησης από την εικόνα του σώματος κ η παχυσαρκία έχει αποδεικτεί ότι έχουν σχέση μεταξύ τους.
 Η ‘εκτιμηση σώματος’ είναι μία μόνο διάσταση της ‘αυτοεκτίμησης’, μπορεί να επηρεάσει την διατροφική συμπεριφορά σε ακραίες διατροφικές συνήθειες αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Τι άλλο την επηρεάζει?
 Η απάντηση είναι πολυδιάστατη και η λύση επίσης. Ένα πρώτο βήμα: η αναγνώριση-χρειάζομαι βοήθεια- αξίζω να βοηθηθώ, να καλυτερέψω την ποιότητα της καθημερινής ζωής μου κ αρχίζω να ψάχνω τον τρόπο.

 Το επόμενο και επίσης σημαντικό βήμα- εστιάζω στην επιλογή των κατάλληλων ‘ειδικών’ βοηθών, ένα συνδιασμό- κάποιον που θα βοηθήσει στο πρακτικό κομμάτι(τι είναι δίαιτα και πια είναι η σωστή και ασφαλής δίαιτα για μένα)κ κάποιον που θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη (είναι δύσκολο να αλλάξεις, θέλει προσπάθεια και χρόνο αλλά και επιμονή) – η λογική, το συναίσθημα κ η συμπεριφορά θα δουλεύουν προς ένα κοινό στόχο προς μια κατεύθυνση αποσκοπώντας σε μία πιο αρμονική συνύπαρξη. 

Ε. Μαμαλούκα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ. 2108842423